Candidatul Fratiei Musulmane la presedintia Egiptului, Khairat al-Shater, s-a angajat miercuri sa puna in practica sharia, legea islamica, daca va fi ales, relateaza AFP.

Shater, a carui candidatura a provocat o unda de soc in tara, a declarat ca aplicarea shariei este "primul si ultimul sau obiectiv", a precizat "Autoritatea legala pentru drepturi si reforma", un grup de reflexie islamic, intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

Khairat al-Shater, care a demisionat din functia de director adjunct al Fratiei, pentru a se ocupa de campanie, a precizat ca "va lucra pentru a forma un grup de intelectuali care sa sustina Parlamentul in realizarea acestui obiectiv", a adaugat grupul, care s-a intalnit miercuri cu candidatul la presedintie.

Un inalt responsabil al campaniei lui Shater a spus - fara a nega aceasta declaratie - ca este vorba de un program comun al candidatului si al aripii politice a Fratiei, Partidul Justitiei si Libertatii (PJL).

PJL cere crearea unui stat "islamic, constitutional si democratic", dar nu o "teocratie".

Acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a adaugat ca Shater "este legat de Constitutie si de articolul 2, cu care toti egiptenii sunt de acord".

Articolul 2, care stipuleaza ca principiile legii islamice constituie sursa principala a legislatiei, a fost suspendat de armata dupa miscarea populara care a condus la rasturnarea presedintelui Hosni Mubarak, in februarie 2011.

Candidatura lui Shater, inchis mai multi ani sub regimul lui Hosni Mubarak si eliberat doar dupa demisia acestuia, a creat divergente publice rare in sanul miscarii islamiste.

Confreria incearca sa convinga alti candidati islamisti sa se retraga in favoarea lui Shater.

Partidele liberale acuza insa PJL, care domina Parlamentul si care initial a spus ca nu va prezenta un candidat la prezidentiale, ca incearca sa monopolizeze puterea.

Partidele laice au decis deja sa boicoteze comisia de redactare a viitoarei Constitutii, acuzand Fratia Musulmana ca vrea sa monopolizeze aceasta instanta prin alianta cu fundamentalistii salafisti. Biserica ortodoxa copta si institutia sunita al-Azhar si-au anuntat si ele retragerea din aceasta comisie.