Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a calificat miercuri drept "arogante" afirmatiile ambasadorului Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul, care declarase ca NATO poate amplasa scutul antiracheta in Europa in ciuda opozitiei Kremlinului, relateaza AFP.

"Ieri, colegul nostru, ambasadorul Statelor Unite in Rusia, a declarat de o maniera foarte aroganta ca nu va fi nicio schimbare in materie de aparare antiracheta", a spus Lavrov, in marja vizitei pe care o efectueaza in Azerbaidjan.

"In mod normal, ar trebui ca un ambasador, care este un prieten al statului (in care se afla), sa inteleaga ca trebuie sa iei in considerare interesele acestuia", a explicat Lavrov.

McFaul declarase luni, intr-un interviu acordat agentiei Ria Novosti, ca Washingtonul va crea scutul de aparare antiracheta in Europa de Est fara nicio restrictie, in ciuda opozitiei ferme a Rusiei fata de acest proiect, pe care il considera o amenintare pentru securitatea sa.

"Nu vom accepta nicio restrictie in acest domeniu, avand in vedere ca securitatea cetatenilor nostri este prioritara pentru noi", a subliniat ambasadorul.

Aceste declaratii intervin intr-un context tensionat intre Rusia si noul ambasador american, autorul faimosului concept de "relansare" a relatiilor ruso-americane, instaurat de administratia lui Barack Obama.

Cu putin timp inainte de preluarea functiei de la Moscova, ambasadorul McFaul s-a intalnit cu lideri ai miscarii de contestare impotriva regimului lui Vladimir Putin, declansand un scandal.

La sfarsitul lui martie, McFaul calificase Rusia drept o tara de "salbatici", in cadrul unui schimb de replici cu ziaristii de la televiziunea NTV, pe care i-a acuzat ca-l hartuiesc si ca ii asculta telefonul, un incident pentru care si-a cerut scuze ulterior.