Aproximativ 500 de militanti impotriva NATO au incercat sa patrunda duminica in sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles in pofida faptului ca la fata locului fusese detasat un dispozitiv important de politie, informeaza AFP. 200 de manifestanti au fost arestati.

Protest la sediul NATOFoto: Agerpres/AP

Protestul a fost organizat de asociatia belgiana Actiune pentru Pace. Manifestatia organizata de ONG denunta alianta care constituie, in opinia sa, "un pericol pentru pacea mondiala". Aceasta are loc doua luni inaintea summitului NATO de la Chicago

"Comitem o infractiune pentru a denunta o crima mult mai mare", a declarat Benoit Calvi, un purtator de cuvant al organizatiei, adaungand ca "nu vrem scut antiracheta, nici interventii ale NATO in Libia sau in Afganistan, nici bombe nucleare ilegale in tara noastra".

"O alianta militara care intervine in intreaga lume si detine arme nucleare reprezinta un pericol pentru pacea mondiala", sustine asociatia.

In grupuri mici de circa zece persoane, manifestantii au traversat spatiul din spatele sediului NATO, situat in nordul capitalei belgiene, pentru a incerca sa treaca gardurile de protectie ce inconjoara cladirea.

Primii protestatari au sosit in jurul orei 14:30 (15:30, ora Romaniei) la sediul Aliantei unde au fost intampinati de 100 de politisti, dintre care zece erau calare.

Grupuri mici de manifestanti au reusit sa treaca de primul cordon de politie si sa escaladeze o bariera instalata de armata belgiana langa cladirile NATO. Fortele de ordine i-au respins pe manifestanti si au arestat 200 de persoane.

In martie 2008, mai multi militanti au incercat sa patrunda in cladirea NATO din Bruxelles. Au fost opriti de fortele de ordine. Circa 450 de persoane au fost arestate. Protestul a fost organizat de acelasi ONG si a avut loc cu ocazia implinirii a 5 ani de la izbucnirea razboiului din Irak.

In martie 2009, o tentativa de a patrunde in sediul NATO din capitala belgiana, organizata cu ocazia implinirii a 60 de ani de la crearea NATO, s-a soldat cu 442 de arestari.

Duminica, 1 aprilie, se implinesc 63 de ani de la crearea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord