Zece state europene au format saptamana trecuta "clubul de la Berlin", care are scopul de a "reinvia proiectul european", a relatat cotidianul spaniol ABC, citat de Presseurop.eu. Ministrul de externe german Guido Westerwelle a invitat in urma cu saptamana la o cina in Berlin 10 ministri de externe considerati a fi "cei mai eurofili", din Polonia, Belgia, Italia, Olanda, Portugalia, Austria, Luxemburg, Spania, Danemarca, Franta, cel din urma insa neparticipand.

Potrivit ABC, obiectivul lui Westerwelle era sa "creeze un fel de 'club' dedicat dezvoltarii unor formule care, in aceste vremuri de criza, sa reinvie idealul unei Europe unite".

Grupul, care urmeaza sa se intalneasca de cel putin 4 ori, va discuta teme precum cooperare crescuta pe politici fiscale si economice, eforturi de a stabiliza cresterea si moneda euro, precum si controlul frontierelor de securitate.

ABC noteaza ca pe 9 martie, in timpul unei intalniri informale cu ministrii de finante europeni, Westerwelle a fost de acord sa redeschida discutiile pe tema necesitatii unei constitutii europene, dar nu a existat un consens in randul celor 27 de state membre.