Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a anuntat miercuri ca discutiile dintre Iran si Grupul P5+1, pe tema programului nuclear al Teheranului, vor fi reluate pe 13 aprilie, relateaza AFP. Locul desfasurarii negocierilor nu a fost inca decis.

Anuntul reluarii discutiilor a fost facut cu ocazia vizitei la Teheran a premierului turc Recep Tayyip Erdogan. Vizita oficiala a fost dedicata intaririi relatiilor bilaterale si discutiilor pe tema programului nuclear.

"Locul [n.r. desfasurarii negocierilor] va fi anuntat in zilele urmatoare", a declarat Salehi, citat de agentia iraniana de presa IRNA. Salehi a adaugat ca Istanbulul, gazda rundei trecute de negocieri, este "cel mai bun loc" pentru desfasurarea discutiilor, insa optiunile raman deschise.

"Turcia este pregatita sa gazduiasca discutiile dintre Iran si Grupul P5+1, insa totul depinde de intelegerea dintre Iran si P5+1", a declarat ambasadorul Turciei la Teheran, citat de Press TV.

Grupul P5+1 este format din 5 membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franta si Marea Britanie) si Germania.

Catherine Ashton, ofiterul UE pentru politica externa care reprezinta, de asemenea, Grupul P5+1, a declarat marti ca nu a fost decisa data sau locul desfasurarii discutiilor. Diplomati vestici acreditati la Agentia Internationala a Energiei Atomice din Viena au declarat si ei, marti, pentru AFP ca nu au fost informati cu privire la o intelegere care sa stabileasca locul si data negocierilor.

Reluarea discutiilor dintre Iran ar putea contribui la detensionarea situatiei din regiune si la evitarea unei actiuni militare.