Asamblarea noului sarcofag de la Cernobil, destinat sa reduca amenintarea radioactiva, va incepe in 26 aprilie, ziua comemorarii celei mai grave catastrofe nucleare din istorie, a anuntat marti presedintia ucraineana, citata de AFP.

Prima faza a asamblarii acestui imens sarcofag cu inaltimea de 108 metri si cu o greutate de 20.000 de tone a inceput deja la inceputul acestui an, a precizat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insarcinata cu gestionarea fondurilor prevazute pentru acest proiect.

"Fondurile necesare sunt disponibile si lucrarile se deruleaza in conformitate cu calendarul, astfel incat noua incinta sa fie completa si instalata deasupra reactorului la jumatatea lui 2015, asa cum este prevazut", a precizat Anton Ussov, purtator de cuvant al misiunii BERD de la Kiev.

Centrala ucraineana de la Cernobil, situata la aproximativ o suta de kilometri nord de Kiev, a fost teatrul celei mai grave catastrofe nucleare din istorie, in momentul in care reactorul numarul patru a explodat in aprilie 1986, contaminand o buna parte a Europei si in special Ucraina, Belarus si Rusia.

Resturile reactorului au fost acoperite in 1986 de o sapa de beton, dar aceasta constructie, realizata in mare graba, s-a fisurat si nu mai poate fi considerata sigura in prezent.

Consortiul Novarka, format de societatile franceze Bouygues si Vinci, a castigat in 2007 o cerere de oferte pentru constructia unui nou sarcofag etans, care va fi asamblat in apropierea reactorului si, ulterior, tras deasupra vechii sape.

Costul total al acestei operatiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro, dar 750 milioane lipseau inca acum un an.

Comunitatea internationala a deblocat 550 de milioane de euro in cadrul conferintei internationale de la Kiev, din aprilie 2011, cu ocazia celei de-a 25-a comemorari a catastrofei. Restul a fost completat de BERD.