Tallinn, capitala Estoniei, va institui din 1 ianuarie 2013 gratuitatea pe transportul in comun, primarul localitatii spunand ca aerul va deveni mai respirabil in orasul care va ajunge "nava amiral a miscarii ecologiste in Europa", noteaza AFP. Criticii spun insa ca e doar o masura populista si ca orasul are destule probleme, nefiind suficient de bogat pentru o astfel de decizie.

Masura intra in vigoare la 1 ianuarie 2013 dupa ce trei sferturi din cei care au participat la un sondaj pe aceasta tema au spus ca sunt de acord cu transportul public gratuit.

Primarul din Tallinn spune ca este o premiera pentru o capitala din UE si adauga ca masura va face ca aerul sa fie mai respirabil in capitala care este vizitata mai ales de rusi si finlandezi.

Compania de transport in comun din Tallinn isi acoperea 33% din cheltuieli prin vanzarea de bilete, arata cifrele oficiale. Criticii spun ca masura este una populista si adauga ca s-au cheltuit 280.000 euro pentru un referendum cu rezultat previzibil. In plus, oamenii strazii ar putea incepe sa foloseasca mijloacele de transpot pe post de adapost, acum ca totul va fi gratuit.

Tallinn are cam 400.000 de locuitori, o treime din populatia tarii. Estonia a intrat in 2004 in UE si a adoptat euro in 2011.