Asociatiile de homosexuali din Albania au anuntat ca vor organiza o prima parada gay in aceasta tara, la Tirana, in luna mai a acestui an, cu ocazia zilei mondiale impotriva homofobiei, initiativa fiind imediat violent contestata de ministrul adjunct albanez al Apararii, transmite AFP.

"17 mai va fi o zi speciala (...) steagul curcubeu al comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) va fi fluturat pentru prima data la Tirana", a declarat presedintele asociatiei LGBT "Ambasada roz", Altin Hazizaj, citat intr-un comunicat transmis presei.

Asociatiile albaneze de homosexuali vor ca in ziua respectiva steagul lor curcubeu sa fie inaltat alaturi de drapelul national deasupra uneia dintre pietele centrale ale Tiranei, potrivit aceleiasi surse.

Insa initiativa a fost aspru contestata de ministrul adjunct al Apararii si totodata presedintele partidului regalist din Albania, Ekrem Spahiu. "Singurul meu comentariu (cu privire la parada gay): trebuie batuti cu bastoanele", a spus acesta, ca reactie la anuntul privind organizarea manifestatiei.

Avocatul Poporului din Albania, Igli Totozani, a transmis un comunicat in care l-a invitat pe ministru sa "prezinte scuze in mod public", amintindu-i ca acest gen de afirmatii risca sa "faca obiectul unei anchete penale".

De altfel, asociatiile de homosexuali si-au anuntat intentia de a-l actiona in judecata pe ministrul albanez.

Albania a adoptat in februarie 2010 o lege impotriva discriminarii minoritatilor sexuale, care se simt victime ale intolerantei si agresiunii din partea institutiilor si a societatii.