Cel putin 16 explozii au avut loc marti, intr-un interval de doua ore, in mai multe orase din Irak, provocand moartea a peste 43 de persoane si ranind alte 233, informeaza Reuters. Atacurile au loc in pofida inaspririi masurilor de securitate cu o saptamana inaintea summitului Ligii Arabe de la Bagdhad.

Atac cu masina-capcana in KirkukFoto: Agerpres/AP

Irakul urmeaza sa gazduiasca summitul Ligii Arabe pentru prima data in ultimii 20 de ani iar guvernul este decis sa arate ca poate sa mentina securitatea in tara dupa retragerea trupelor americane in decembrie 2011. In acest context, seria de atacuri coordonate ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea autoritatilor de a asigura siguranta cetatenilor.

Atacurile cu bomba au lovit mai mult de 10 orase irakiene. Cel mai grav atac a avut loc in orasul sfant shiit Kerbala, situat la 110 kilometri sud de Baghdad, unde doua explozii au ucis 16 persoane si au ranit alte 48, a declarat un reprezentant al Departamentului de Sanatate din Kerbala.

In decurs de doua ore, insurgentii au atacat capitala - Baghdad-, orasele nordice Kirkuk, Baiji, Samarra, Tuz Khurmato, Daquq si Dhuluiya, orasul vestic Ramadi si orasele sudice Hilla, Latifiya si Mahmudiya. Fortele de ordine au dezamorsat 8 bombe in Baquba si una in Falluja.

Majoritatea bombelor au vizat puncte de verificare ale politiei si patrule. La Baghdad, o masina-capcana a explodat in apropiere de sediul Ministerului irakian de Externe ucigand 4 persoane si ranind alte 11, relateaza AFP. In Kirkuk, doua masini-capcana au explodat in apropierea unui sediu de politie, omorand 9 persoane si ranind alte 42.

"Seria recenta de atacuri este coordonata, probabil, de un grup mare si bine organizat. Reprezinta, probabil, o incercare de a arata autoritatilor ca masurile lor de securitate sunt nesemnificative", a precizat pentru Reuters John Drake, consultant al AKE Group, care a studiat securitatea din Irak pentru clientii corporatiei.

Fortele de securitate sunt tinte frecvente ale atacurilor cu bomba sau a celor armate. Grupurile de insurgenti sunniti au declarat ca, in pofida retragerii trupelor americane din Irak, nu vor capitula ci vor continua sa lupte impotriva guvernului shiit.

Desi nivelul violentelor s-a diminuat in comparatie cu 2006-2007, perioada de varf a conflictelor intre cele doua grupari religioase, multi irakieni se intreaba daca guvernul va putea mentine ordinea si le va putea asigura siguranta.

Cu ocazia summitului Ligii Arabe, ce va avea loc intre 27-29 martie la Baghdad, autoritatile au inasprit masurile de securitate la punctele de verificare din orase cauzand, totodata, blocaje in trafic din cauza cercetarilor amanuntite ale vehiculelor. Guvernul condus de premierul Nuri al-Maliki a anuntat summitul din martie al Ligii Arabe drept debutul Irakului post-Saddam in calitate de centru al politicii regionale.

Luni seara, cinci bombe au explodat in provincia nordica Diyala omorand 3 persoane si ranind alte 30, au declarat surse din politie.