resedintele francez, Nicolas Sarkozy, a confirmat, luni seara, ca o singura persoana este la originea atacurilor asupra unei scoli evreiesti si unor militari din doua orase din sud-vestul Frantei si a anuntat instaurarea nivelului maxim de alerta terorista in aceasta regiune, relateaza AFP.

"Stim ca este aceeasi persoana, aceeasi arma care a ucis militari, copii si un profesor", a declarat Sarkozy, la finalul unei reuniuni la Palatul Elysee in prezenta premierului Francois Fillon, citeaza Mediafax.

"Nu cunoastem motivatiile acestui criminal", "atacand copii si un profesor evrei, motivatia antisemita pare evidenta", a adaugat presedintele francez, precizand ca ii va primi pe reprezentantii comunitatii evreiesti marti.

"Acest act este odios, nu poate ramane nepedepsit. Toate mijloacele, absolut toate mijloacele disponibile, vor fi angajate pentru ca acest criminal sa nu mai poata face rau", a continuat seful statului.

Aceeasi arma si acelasi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai tarziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban si luni in atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morti, au declarat anterior surse apropiate anchetei.

"Fiind vorba despre soldatii nostri, stim ca doi erau de confesiune musulmana, un al treilea era din Antile, dar nu cunoastem motivatiile, chiar daca ne putem imagina ca rasismul si nebunia criminala sunt legate", a adaugat Sarkozy.

Presedintele a anuntat "masuri de protectie exceptionale in regiunea" sud-vest. "Am decis ca va fi activat planul Vigipirate, culoarea stacojie", a afirmat el.

Aceasta este prima data cand nivelul maxim al planului Vigipirate, care evalueaza amenintarea terorista, este activat in Franta, unde nivelul rosu este in vigoare de la atentatele din Londra, din iulie 2005.

Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, a precizat ca isi suspenda campania electorala "cel putin pana miercuri". "Imi suspend participarea la campania electorala cel putin pana miercuri", data funeraliilor militare ale soldatilor ucisi, citeaza Mediafax.

Asemanarea intre aceste crime a determinat Parchetul din Paris sa centralizeze, in baza competentelor sale antiteroriste, cele trei anchete, care sunt "efectuate pentru fapte calificate drept asasinat si tentative de asasinat in legatura cu o actiune terorista".