Autoritatile irakiene au declarat sambata ca au fost de acord sa plateasca despagubiri in valoare de 408 milioane de dolari catorva sute de mii de muncitori egipteni care au fost nevoiti sa fuga din Irak in urma invaziei Kuweit de catre trupele lui Saddam Hussein (1990-1991), relateaza Reuters.

Cu ocazia unei vizite efectuate in Egipt in decursul acestei saptamani, Ministrul de Externe irakian, Hoshiyar Zebari, a semnat o intelegere prin care Bagdadul se angajeaza sa plateasca pentru a rezolva problema platilor compensatorii datorate muncitorilor egipteni.

Irakul a incercat sa rezolve disputele cu alte state arabe mostenite din perioada Razboiului din Golf in timp util pentru summitul liderilor arabi din 27-29 martie. Este pentru prima data de la Razboiul din Golf cand liderii arabi se vor intalni in capitala Irakului.

La inceputul saptamanii, Irakul a ajuns la un acord cu Kuweitul prin care guvernul de la Bagdada urmeaza sa plateasca 500 milioane de dolari recompensa pentru aeronavele si piesele de avion luate de trupele lui Saddam in timpul invaziei.

Guvernul condus de premierul Nuri al-Maliki anunta summitul din martie al Ligii Arabe drept debutul Irakului post-Saddam in calitate de centru al politicii regionale.