Comisia Europeana a facut luni o propunere de consolidare a legislatiei privind facilitarea confiscarii banilor, proprietatilor sau a masinilor de lux care apartin grupurilor criminale si mafiote din Europa, informeaza AFP.

"Trebuie sa lovim criminalii acolo unde ii doare, adica atacand banii", a declarat comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

De asemenea, "trebuie sa recuperam castigurile acestora pentru a le reinjecta in economia legala, in special in aceste timpuri de criza".Pentru acest lucru, "autoritatile de aplicare a legii si cele judiciare trebuie sa gaseasca cele mai bune instrumente de a supraveghea circuitul banilor", a mentionat Malmstrom in prezentarea planului de actiune.

In prezent, sumele recuperate sunt "modice" in comparatie cu profiturile imense generate de activitatile ilegale obtinute din traficul de stupefiante, contrafacere, trafic de persoane si de arme de mic calibru, subliniaza Comisia.

Bruxelles-ul inca nu are o estimare a veniturilor generate de crima organizata in cadrul UE. ONU a evaluat ca, in anul 2009, valoarea acestora se ridica la nivel mondial la 2.100 miliarde de dolari, aproximativ 3,6% din PIB-ul global.

Cea mai mare parte a acestor bani sunt spalati si reinvestiti in economia legala, si mai putin de 1% sunt "inghetati" sau confiscati, conform Comisiei. Doar in Italia, crima organizata, in specia mafia, are venituri de 150 de miliarde de euro pe an, dintre care doar 800 de milioane sunt "inghetate" de catre autoritati.

Propunerea legislativa a Comisiei vizeaza consolidarea "capacitatii statelor membre de a confisca activele care au fost transferate catre terti si facilitarea confiscarii activelor cu origine criminala, chiar si in cazul eliberarii suspectului". In egala masura, ea doreste sa se asigure si ca autoritatile pot "ingheta" activele care, in cazul in care acestea nu intervin, pot fi pierdute.

Insa, situatia este complicata pentru statele in care grupurile criminale investesc o parte considerabila a veniturilor in afara tarii de origine, de multe ori spre mai multe state.