Afghanii martori la masacrul de sambata noapte dintr-un sat din Kandahar, cand 16 civili au fost ucisi in casele lor, sustin ca atacul a fost comis de mai multi militari americani, care "radeau si erau beti". De asemenea, un barbat ai carui copii au fost ucisi in atac acuza faptul ca soldatii au incendiat apoi cadavrele, transmite Reuters. Oficialii americani precizeaza in schimb ca un singur soldat a comis masacrul, acesta fiind retinut.

Un batran afghan sta langa cadavrul unei rude ucise in atacFoto: Agerpres/AP

Vecinii si rudele celor care au fost ucisi sustin ca au vazut un grup de soldati americani sosind in satul lor din districtul Panjwayi (provincia Kandahar) sambata noapte, in jurul orei 2.00, care a intrat in case si a deschis focul.

Un inalt oficial american din cadrul apararii a respins relatarile martorilor potrivit carora mai multi soldati americani ar fi fost implicati in masacru. "Potrivit informatiilor preliminare, aceste marturii sunt categoric false. Noi credem ca un membru al serviciului militar american a actionat de unul singur, nu un grup de soldati americani", a spus oficialul.

De cealalta parte, oficialii afghani au furnizat diferite versiuni cu privire la numarul atacatorilor implicati in incident. Biroul de presa al presedintelui afghan Hamid Karzai a transmis un comunicat in care ii citeaza pe sateni spunand ca "soldati americani mi-au trezit din somn familia si i-au impuscat in fata".

Ministrul pentru afaceri tribale si administrarea frontierelor, Asadullah Khalid, a spus ca un soldat american a navalit in toiul noptii in trei case din apropierea sediului sau, omorand in total 16 persoane, 11 dintre acestea aflate in prima casa.

Un purtator de cuvant al Fortei internationale a NATO (ISAF) a declarat ca soldatul american "s-a intors la baza si s-a predat fortelor americane in aceasta dimineata", adaugand ca nicio operatiune militara nu se desfasura in zona cand a avut loc incidentul.

"Am vazut ca toate cele 11 rude ale mele au fost ucise, inclusiv copiii si nepotii mei", a declarat plangand Haji Samad, care a spus ca plecase de acasa cu o zi in urma.

Peretii casei erau improscati de sange, a evocat el. "Ei (americanii) au turnat acid peste cadavrele lor si le-au dat foc", a povestit Samad pentru Reuters.

Vecinii au relatat de asemenea ca au fost treziti de zgomotul unor focuri de arma ce erau trase de soldati americani, despre care au spus ca "radeau si erau beti".

"Erau toti beti si trageau peste tot. Corpurile lor (n.r. ale victimelor) erau ciuruite de gloante", a spus Agha Lala, care locuieste in zona.

Sambata noaptea, un soldat american a intrat "in casele oamenilor simpli" ucigand "16 civili, printre care noua copii si trei femei", a anuntat presedintele afghan Hamid Karzai, care a cerut "explicatii guvernului american".

Un ziarist al AFP, prezent la fata locului, a constatat ca anumite corpuri erau calcinate.

ISAF, forta armata a NATO, a recunoscut pentru prima oara, intr-un comunicat publicat in jurul orei locale 16.00, la 13 ore de la atac, existenta mai multor victime in randul civililor afghani, fara a putea explica motivele crimelor.