Premierul olandez, Mark Rutte, nu va merge marti la Strasbourg, pentru a explica Parlamentului European (PE) de ce Guvernul sau nu s-a distantat de site-ul lansat de Partidul Libertatii (PVV) impotriva imigrantilor est-europeni, informeaza Radio Netherlands in pagina electronica, citat de Mediafax.

Eurodeputatii au apreciat ca site-ul partidului populist al lui Geert Wilders - care le cere oamenilor ce au "probleme" cu muncitorii romani, bulgari sau polonezi sa depuna plangeri - "incita la ura si discriminare". Cu toate acestea, Mark Rutte nu va merge la Strasbourg sa ofere explicatii. Aparent, el este prea ocupat, iar problema nu este urgenta. La 1 martie, el a avut o intrevedere cu presedintele PE Martin Schulz, caruia i-a spus ca "site-ul este o initiativa a unui partid politic, nu a Cabinetului" sau.

Premierul olandez s-a inselat daca a crezut ca Uniunea Europeana va intelege situatia in care partidul lui Geert Wilders "tolereaza" Guvernul sau minoritar fara a face parte din coalitie, comenteaza Radio Netherlands. Dupa intalnirea cu Rutte, Schulz a comentat: "In Olanda, Mark Rutte nu poate supravietui fara Partidul Libertatii al lui Geert Wilders. In Europa, el sustine ca nu are nici o legatura cu Wilders. Nu puteti mentine aceasta pozitie, este inacceptabil".

Rutte este perceput in Europa ca lipsit de tarie si de tact. In Olanda, el poate scapa cu explicatia ca site-ul este problema PVV, dar trebuie sa realizeze ca audienta europeana ar putea sa nu aprecieze aceasta pozitie. Europenii nu pot intelege de ce el zambeste atat de mult si nu are curajul sa apara in fata lor, apreciaza postul de radio olandez.

Mark Rutte rateaza o oportunitate importanta la Strasbourg. Relatiile Olandei cu Europa de Est s-au "racit" considerabil, exporturile in regiune sunt amenintate, conform comunitatii de afaceri olandeze. Un ziar ungar a cerut deja boicotarea marcii de bere Heineken, iar un proiect comun intre porturile Rotterdam (Olanda) si Constanta (Romania), in valoare de un miliard de euro anual, este revizuit din cauza furiei privind site-ul PVV, precizeaza postul de radio.

Intre timp, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, se poarta ca si cum problema ar disparea de la sine si cauta sprijinul colegilor europeni privind consolidarea politicii UE in materie de imigratie, sustinuta de Geert Wilders. Ministrul nu va putea obtine prea mult sprijin, in nici un caz de la Romania, Polonia si Bulgaria. Aceasta este doar una dintre problemele cauzate de "toleranta" lui Rutte, care nu vor disparea prea curand, conchide Radio Netherlands.