Un videoclip care isi propune sa atraga atentia asupra ugandezului Joseph Kony, cautat pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii, a devenit in cateva zile un adevarat fenomen pe internet, in timp ce o serie de voci denunta un film simplist si maniheist, relateaza AFP.

Filmul, postat pe YouTube, avea vineri peste 45 de milioane de vizualizari, la patru zile de la publicare. Imaginile isi propun sa lanseze o campanie pentru aducerea in fata justitiei a sefului violentei rebeliunii ugandeze organizata de Armata de rezistenta a domnului (LRA), Joseph Kony.

Realizat de ONG-ul Invisible Children, din San Diego, filmul cu o lungime de 30 de minute reclama o interventie militara americana pentru arestarea lui Kony, acuzat de rapirea, torturarea si exploatarea a zeci de mii de copii in cursul ultimilor 20 de ani.

"Este cea mai mare problema", ii spune documentaristul Jason Russell fiului sau, in acest videoclip. "Nimeni nu stie cine e. Nu e celebru, e invizibil".

Cu acest film, "o sa-l facem vizibil", continua el, exprimandu-si speranta ca Joseph Kony va deveni "celebru" si ca sloganul "Stop Kony 2012" va fi suficient de popular pentru a convinge Congresul sa trimita trupe in Republica Centrala Africana, unde un contingent de forte americane s-a instalat deja, la finele lui 2011, pentru a sustine fortele tarilor din Africa centrala care lupta impotriva acestei rebeliuni.

Realizatorii au ales retelele sociale pentru a-si promova filmul, in frunte cu Twitter.

"Cat de placut este sa vezi interesul starnit de #stopkony - un pas decisiv pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili", a scris pe contul sau de Twitter fondatorul Microsoft Bill Gates.

"Acest video viral este o parte a raspunsului societatii civile care doreste sa trezeasca constiintele asupra atrocitatilor LRA", a afirmat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Dar filmul a starnit si critici. El este acuzat ca explica realitatile in termeni maniheisti, ca promoveaza de fapt regizorul sau ca se intereseaza de un subiect vechi de zece ani propunand o solutie pur occidentala.

Astazi, regiunea Ugandei mentionata in film este pacificata si LRA, slabit, s-a deplasat spre nord-vest, in timp ce Joseph Kony este cautat de Curtea Penala Internationala (CPI).

"De ce acum? Care este interesul de a face publicitate unui om deja celebru pentru crimele sale si care este cautat?", se intreaba, pe blogul lui, scriitorul si ziaristul ugandez Angelo Izama, amintind problemele cu care se confrunta tara sa in prezent: prostitutia infantila si SIDA.

"De cand LRA a parasit Uganda in 2006, Invisible Children a denuntat public atrocitatile sale in RDC, Sudan sau in Republica Centrala Africana", se apara ONG-ul, intr-un comunicat. "Iar tarile in care Kony a fugit s-au dovedit incapabile sa-l prinda".

Finantarile acestui ONG fondat in 2003 fac si ele obiectul criticilor, dupa ce un site care evalueaza asociatiile caritabile - Charity Navigator - a subliniat lipsa de transparenta a acestora.

Realizatorii filmului au fost constransi sa publice in detaliu conturile lor de unde rezulta ca din cele 9 milioane de dolari primiti in 2011 - in principal prin donatii - 37% au fost investiti in programele sociale din Africa Centrala.