Autoritatea bulgara de reglementare antitrust a decis sa amendeze patru companii petroliere pentru ca au crescut preturile, conform Novinite. Amenda poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a anului trecut.

Comisia pentru protejarea concurentei a inceput cercetarea probelor in vara anului trecut, firmele implicate in acest cartel fiind Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol si OMV, a informat presa locala, citand un document al autoritatii de reglementare.

De asemenea, comisia investigheaza si daca Lukoil Bulgaria, detinuta de compania ruseasca Lukoil, a facut abuz de pozitie dominanta pe piata.

Informatiile vin dupa ce sute de soferi bulgari au organizat mitinguri in toata tara pentru a protesta fata de preturile carburantilor. Consumatorii locali sustin ca sunt supra-taxati de catre compania Lukoil Bulgaria.

In conformitate cu legea concurentei din Bulgaria, amenda se poate ridica pana la 10% din cifra de afaceri a companiilor implicate din anul precedent.

In luna ianuarie a acestui an, Consiliul Concurentei din Romania a amendat cinci companii petroliere OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol si Eni Romania, amenda totala ajungand la peste 200 de milioane de euro.

Ancheta initiata in anul 2005 a cercetat intelegerea asupra retragerii unui sortiment de benzina si pentru stabilirea preturilor, iar verdictul a vizat doar prima acuzatie, pentru cea de-a doua rezultatul fiind asteptat in vara acestui an. Toate companiile au contestat in instanta decizia.