​Solicitarea unui ministru de la Buenos Aires, care a cerut firmelor argentiniene sa nu mai importe produse britanice pentru a protesta fata de pozitia adoptata de Londra in legatura cu Insulele Falkland, este contraproductiva, a declarat miercuri un oficial din Marea Britanie, citat de Reuters. Foreign Office a contactat oficialii din Argentina pentru a lamuri chestiunea, a afirmat un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron.

Proteste anti-britanice in Argentina: Ne vom intoarceFoto: Agerpres

Ministrul argentinian al Industriilor, Debora Giorgi, a indemnat marti companiile din tara sa sa nu mai importe bunuri din Marea Britanie, tensionand astfel si mai mult relatiile dintre cele doua capitale, cu cateva saptamani inainte de ceremoniile care vor marca 30 de ani de la Razboiul din Insulele Falkland.

"Noi credem ca aceasta decizie este contraproductiva si reprezinta o interpretare complet gresita a pozitiei britanice in chestiune", a declarat purtatorul de cuvant al premierului britanic.

"Suntem de asemenea un investitor major in Argentina si importam bunuri din Argentina. Nu este in interesul economic al Argentinei sa ridice bariere. Abordarea corecta aici este una a cooperarii, nu a confruntarii", a declarat el.

Oficialul a spus ca cei din Foreign Office sunt in contact cu Ambasada Argentinei la Londra in aceasta chestiune.

Tensiuni in Atlanticul de Sud

Tensiunile legate de arhipelagul aflat in Atlanticul de Sud au crescut incepand cu 2010, cand companii britanice au inceput sa foreze in zona, in cautare de petrol.

Argentina a obtinut sprijinul altor natiuni sud-americane, iar presedintele Cristina Fernandez Kirchner a acuzat Marea Britanie de "aroganta" si ca "ia resursele Argentinei".

In plus, situatia tensionata s-a amplificat in ultimele zile, dupa ce Printul William a inceput o misiune de sase saptamani in arhipeleagul din Atlanticul de Sud, el fiind pilot pe un elicopter de interventie in situatii de urgenta. Printul in varsta de 29 de ani, cunoscut in armata sub numele de locotenentul William Wales, urmeaza sa se intoarca in Marea Britanie inainte de aniversarea de 30 de ani a invaziei argentiniene, in luna aprilie. Unchiul sau, Printul Andrew, a fost pilot de elicopter in Marina britanica in timpul razboiului.

Marea Britanie detine insulele din jurul anilor 1830, insa Argentina a insistat ca a avut drept asupra loc cu mult inainte. In 1982, trupele argentiniene au invadat insulele, insa ele au fost recapturate de o forta expeditionara britanica dupa un razboi de doua luni in care si-au pierdut viata 649 de argentinieni si 225 de britanici.

Cei 2500 de locuitori sustin pretentiile britanice asupra insulelor, iar Marea Britanie a refuzat constant sa negocieze statutul teritoriului atat timp cat localnicii doresc sa faca parte din Regatul Unit.

Statele Unite au cerut desfasurarea de discutii intre Londra si Buenos Aires pentru rezolvarea disputei.

"Recunoastem administratia de facto a insulei de catre Marea Britanie, dar nu luam nicio pozitie in ceea ce priveste suveranitatea", a afirmat Departamentul de Stat de la Washington.