Fostul cancelar german Helmut Kohl a declarat marti ca moneda euro a fost creata pentru a preveni un nou razboi pe batranul continent iar aceasta viziune este inca valabila, in ciuda deceniilor intregi de pace de care s-a bucurat Europa, relateaza cotidianul Der Spiegel.

"Spiritele rele din trecut nu au fost inlaturate si se pot reintoarce in orice moment. Acest lucru inseamna ca Europa ramane o chestiune de razboi si pace, iar dorinta de pace ramane forta care trebuie sa conduca din spate integrarea europeana", a afirmat Kohl, in cadrul unei dezbateri legate de noul plan de salvare a Greciei.

El a criticat viziunea noii generatii de lideri europeni care s-au nascut dupa al Doilea Razboi Mondial.

"Pentru aceia care nu au trecut ei insisi prin acesta si care in mod deosebit se intreaba acum, in criza, ce beneficii aduce unitatea Europei, raspunsul care trebuie dat, in ciuda perioadei de pace fara precedent ce dureaza de mai mult de 65 de ani si in ciuda problemelor si dificultatilor pe care trebuie sa le infruntam, este: pacea."

"Europa este viitorul nostru. Nu este o alta alternativa pentru Europa. Avem toate motivele sa fim optimisti ca Europa noastra va iesi mai puternica din criza prezenta - daca si noi dorim acest lucru. Sa nu fim indusi in eroare", a adaugat fostul cancelar.

Helmut Kohl, unul dintre arhitectii monedei unice europene, a participat marti la dezbaterea referitoare la ajutorul financiar acordat Greciei si a cerut ca Germania sa arate solidaritate in fata unitatii europene, care ramane o chestiune de razboi si de pace, dupa 67 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Discutia prezenta din Europa si criza din Grecia nu trebuie sa ne faca sa pierdem din vedere, sa punem la indoiala sau chiar sa renuntam la obiectivul unei Europe unite", a mentionat Kohl.

Din dorinta de a-si pastra "mostenirea", fostul cancelar, in varsta de 81 de ani, slabit acum, a solicitat de mai multe ori guvernului german sa arate o mai mare capacitate de conducere si solidaritate in fata dificultatilor pe care criza le genereaza asupra unor state din zona euro.

Ultimele sale declaratii coincid cu intentiile coalitiei de centru-dreapta a fostei sale protejate, actualul cancelar Angela Merkel, care spunea ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro.

Merkel a fost fortata sa il certe pe ministrul de interne, Hans-Peter Friederich, dupa ce acesta a afirmat ca Grecia ar trebui sa fie incurajata sa renunte la moneda euro, si a trebuit sa faca fata unei revolte in timpul votului pentru cel de-al doilea pachet de salvare destinat statului elen, care a avut loc luni in parlament.

Victoria a fost confortabila insa, 496 voturi pentru si 90 contra, cu sustinerea si a gruparilor de opozitie, insa doar 304 din cei 330 parlamentari din coalitia de guvernare au votat motiunea. 17 "rebeli" au votat "NU", comparativ cu cei 13 care au sfidat-o pe Merkel in luna septembrie a anului trecut in decizia ce viza fondul de salvare au zonei euro.

"Merkel isi pierde puterea de convingere, iar membrii Bundestag-ului isi pierd increderea ca totul va merge conform planului stabilit", a spus Gero Neugebauer, profesor de politica la Universitatea Libera din Berlin, pentru Reuters.