​Intr-o perioada foarte tensionata a relatiilor dintre Iran si statele occidentale, Hollywood-ul premiaza filmul iranian "A Separation" cu Oscar pentru cel mai bun film strain. Trofeul pune in dificultate retorica oficialilor de la Teheran, are o incarcatura simbolica deosebita si o poveste speciala.

A Separation - cadru din filmFoto: Site-ul oficial al filmului

"N-a fost o surpriza premierea lui "A Separation", de Asghar Farhadi", scrie pentru HotNews criticul Iulia Blaga. "In sfarsit un film care ia pe merit Oscarul pentru film strain, dar tare mi-e teama ca numai din political correctness", crede criticul de film.

Filmul regizorului Asghar Farhadi spune povestea unei drame de familie. Motivul despartirii dintre Nader (sotul - jucat de Peyman Maadi) si Simin (sotia - interpretata de Leila Hatami) este emigrarea din Iran. Simin doreste sa-i ofere oportunitati mai bune fiicei sale si alege sa paraseasca Iranul. Insa tatal lui Nader este bolnav de Alzheimer, astfel ca barbatul decide sa nu plece din Iran pentru a continua sa-si ingrijeasca tatal.

"A Separation" foloseste acest fir narativ pentru a sublinia diferentele culturale dintre societatea islamica iraniana si cea occidentala, dar si tensiunile ce apar la contactul dintre elita iraniana si zona traditionalista si mai saraca a societatii.

Astfel, gesturi precum spalarea corpului unui batran bolnav devin pentru o infirmiera iraniana o problema insurmontabila.

Succesul unui caz prezentat la tribunal depinde in mare masura de simpatia personala pe care inculpatii reusesc sa o trezeasca (sau nu) in judecator. Regizorul Asghar Farhadi a fost de mai multe ori in tribunalele de divort din Iran (unde rata divorturilor este foarte mare) pentru a observa cum decurg procesele in realitate.

Preceptele religioase ale anumitor personaje nasc situatii de o stranietate absoluta pentru o minte occidentala. Dar devin si un ghid nepretuit in luarea unor decizii care sfideaza logica pecuniara dar nu si moralitatea universala.

"A Separation" este atat de autentic, atat de departe de discursurile propagandistice clasice, fie ele pro sau anti Teheran, incat pleci de la el sigur ca asa stau lucrurile (cu variatiunile firesti) in apartamentele inghesuite din Teheran. Nu e un film politic, care loveste cu barosul in prejudecatile unora si propaganda celorlalti. E mult mai rafinat: pernicios pentru puterea de la Teheran, subtil critic la adresa imaginii preconcepute si supeficiale cu care occidentalii privesc Iranul.

"Asghar Farhadi este unul dintre cei mai buni regizori din Iran. Dar suntem siguri ca Hollywood-ul nu ar acorda niciun premiu unui film iranian care ar spune un alt fel de istorie", afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro, ambasadorul

* ​Oscar pentru Cel mai Bun Film Strain si nominalizare pentru cel mai bun scenariu;

* Ursul de Aur la Festivalul International de la Berlin

* Ursul de Argint pentru Cea mai Buna Actrita si Cel Mai Bun Actor

* Cel mai Bun Film Strain la Globurile de Aur

Palmaresul "A Separation"

Iranului la Bucuresti, Bahador Aminian Jazi. "Filmul “A Separation” este intr-un anumit fel critic la adresa Iranului. De aceea a fost nominalizat la Oscaruri. L-am vazut. Dar e critic. Nu e nicio problema", a mai spus ambasadorul Iranului cu doar cateva zile inainte de ceremonia Oscarurilor.

Nominalizarea filmului la Oscaruri l-a facut "fericit" pe oficialul iranian la Bucuresti, dar nu indeajuns pentru a se declara multumit de felul in care "A Separation" prezinta Iranul: "Filmul arata ca elita iraniana doreste sa plece din Iran. Arata ca toata lumea spune minciuni in Iran, ca nimeni nu spune adevarul. Oricine poate pleca fara nicio problema din Iran, astazi. Avem mai mult de 5 milioane de turisti anual care pleaca sa-si faca vacantele afara. Doua milioane merg doar in Turcia. Oricine poate pleca", spune ambasadorul Iranului. "In acest film toata lumea minte. In Iran au fost o multime de dezbateri despre asta. Filmul ofera o perspectiva intunecata a Iranului, ceea ce nu e corect."

In septembrie 2010, Ministerul Culturii si Calauzirii Islamice i-a interzis regizorului Asghar Farhadi sa inceapa filmarile la "A Separation". Interdictia a fost declansata de sprijinul public oferit de Farhadi regizorului iranian Jafar Panahi (apropiat al miscarii politice care se opune presedintelui Ahmanidejad), condamnat la 6 ani de inchisoare pentru propaganda impotriva Republicii Islamice. Interdictia a fost ridicata dupa ce Farhadi si-a cerut scuze. In urma incidentului, ziarul oficial Kayhan, controlat de Ayyatolahul Khamenei, l-a criticat pe Farhadi pentru ca "exprima opinii similare canalelor de televiziune straine".

In ianuarie 2012, Leila Hatami, actrita care joaca rolul principal in "A Separation", raspundea unei intrebari despre cenzura in Iran: "Producatorii de filme din Iran s-au confruntat intotdeauna cu limitari. Trebuie sa se supuna unor astfel de limitari atunci cand lucreaza. Asa a fost intotdeauna si toti sunt obisnuiti cu asta. Aceste limitari variaza in functie de cenzura sau de schimbarile politice care, la randu-le, afecteaza deciziile editoriale artistice. Nu e ceva nou". In cadrul aceluiasi interviu acordat Euronews, Leila Hatami descrie acest fenomen, binecunoscut anumitor regizori si actori romani dinainte de 1989: "Aceste limitari sunt uneori mai dure, alteori mai blande, dar producatorii de film cunosc cai prin care sa nu se supuna in totalitate acestor reguli. Uneori asta poate naste chiar mai multa creativitate".

Reporterul Euronews a intrebat-o pe Hatami si ce mesaj va fi transmis poporului iranian daca "A Separation" va castiga Oscarul: "Primul meu gand va fi catre oamenii din Iran. Vor fi incantati", a fost raspunsul scurt al Leilei Hatami, o femeie emotionata al carei zambet evaziv lasa sa se inteleaga ca nu-si poate permite sa spuna mai multe.

Dupa anuntarea castigarii Oscarului, Leila aproape plangea in sala unde, alaturi de marile vedete americane, asculta discursul de acceptare al regizorului Asghar Farhadi: "Multi iranieni ne privesc acum si cred ca sunt foarte fericiti. Sunt fericiti nu doar pentru acest premiu important, dar si pentru ca, intr-o perioada in care politicienii poarta discutii despre razboi, intimidare si agresiune, numele tarii lor, Iran, este amintit aici prin cultura sa glorioasa. O cultura bogata si veche care s-a aflat sub praful gros al politicii."

"A Separation" este "atat de bine jucat, scris si regizat incat ai senzatia ca actorii improvizeaza sau ca nu e un film de fictiune", scria Iulia Blaga in decembrie 2011. Dar in contextul actual, cea mai mare realizare pentru "A Separation" nu este cea artistica, ci faptul ca reuseste sa strapunga praful gros al politicii. Mergeti si vedeti acest film. "Este despre slabiciunile si greselile fiintei umane si despre o situatie in care, desi ai dreptate, poti in acelasi timp sa-i ranesti pe ceilalti", spune Leila Hatami. "De aceea acest film atinge pe toata lumea, indiferent de cultura sau clasa sociala din care provine. Este realitate."

UPDATE:Televiziunea de stat iraniana a descris castigarea Oscarului de catre "A Separation" ca pe o victorie asupra Israelului (unul dintre filmele nominalizate la aceeasi categorie fiind din Israel).