Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, in varsta de 93 de ani, a fost internat in spital sambata, acuzand "dureri abdominale" care necesite tratament special, a anuntat guvernul, relateaza Reuters.

Nelson MandelaFoto: Agerpres/AP

UPDATE 3 Mandela va fi externat duminica, potrivit unor surse BBC.

UPDATE 2 Congresul National African a dat asigurari intr-un comunicat ca internarea lui Mandela "nu a reprezentat o urgenta, ci a fost planificata".

UPDATE Presedintia anunta ca Mandela are o stare de spirit buna. Corespondentul BBC in Johannesburg relateaza ca, potrivit unor surse, acesta a fost operat in cursul noptii.

"Nu pot sa fac mai multe comentarii, insa vreau sa va asigur ca fostul presedinte are o dipozitie buna si merge bine", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei.

"Presedintele Jacob Zuma doreste sa anunte ca fostul presedinte Nelson Mandela a fost internat in spital astazi, 25 februarie 2012. Madiba se plange de multa vreme de dureri abdominale si medicii considera ca are nevoie de o atentie medicala specializata", se arata in comunicatul presedintiei, citat de AFP.

"Ii dorim recuperare rapida si il asiguram de dragostea si urarile de bine ale tuturor sud-africanilor si oamenilor din intreaga lume", precizeaza comunicatul, care face apel la respectarea intimitatii "lui Madiba si a familiei sale in aceasta perioada".

Ultima aparitie publica a fost la finala Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud, in iulie 2010. De atunci isi petrece timpul intre Johannesburg si satul sau Qunu.

Mandela, care se afla intr-o stare fragila de sanatate, a fost internat intr-un spital din Johannesburg in urma cu un an, pentru probleme respiratorii.

Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1993. A fost ales primul presedinte de culoare al tarii in 1994 si s-a retrat dupa un mandat, in 1999.