Cinci bombardiere strategice rusesti au zburat, miercuri, deasupra Marii Negre, punand in stare de alerta fortele aeriene bulgare si turce, informeaza agentia bulgara de presa Novinite.

Cele cinci bombardiere Tu-22M au fost detectate in largul coastelor Bulgariei, la limita spatiului aerian al tarii, a anuntat, joi, cotidianul bulgar Standard precizand ca informatiile au fost confirmate de surse din Ministerul Apararii.

Oficiali din cadrul Fortelor Armate bulgare au explicat ca bombardierele rusesti nu au intrat in spatuiul aerian al Bulgariei, desi au ajuns la 40 de km de coastele tarii, indreptandu-se, aparent, spre sud, catre Africa.

Bombardierele au alarmat si fortele aeriene turce, relateaza agentia de presa adaugand ca, potrivit unor surse neoficiale, guvernul de la Ankara ar fi trimis doua avioane F-16 pentru a escorta aeronavele rusesti.

Intrebat de ce armata bulgara nu a trimis avioane de vanatoare in directia bombardierelor, Ministerul Apararii a precizat ca este de datoria comandamentului sudic al NATO sa decida cine actioneaza in astfel de situatii.

Specialistii cred ca exista o legatura intre zborul aeronavelor rusesti deasupra Marii Negre si exercitiile navale ale marinei rusesti, in contextul tensiunilor internationale cauzate de situatiile din Siria si Iran.

Un grup de nave rusesti a sosit, la inceputul lunii ianuarie, in portul sirian Tartus (Marea Mediterana) unde, in urma cu o saptamana, au acostat doua nave de razboi iraniene, relateaza Novinite.