Negocierile dintre Iran si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) privind programul nuclear al Republicii Islamice - militar sau nu - sunt in impas, dupa esecul celei de-a doua misiuni a Agentiei ONU de la Teheran, numit "ultima sansa".

AIEA "regreta" lipsa unui acord cu Iranul asupra continuarii discutiilor privind programul nuclear controversat al republicii islamice, un program militar, asa cum suspecteaza occidentalii sau strict civil asa cum afirma Iranul, scrie AFP.

Intr-un comunicat difuzat in noaptea de marti spre miercuri, AIEA anunta, de asemenea, ca Teheranul a refuzat sa-i acorde unei misiuni a agentiei acces la un presupus sit nuclear de la Parchin, situat intr-o baza militara.

In declaratia sa, AIEA nu ofera informatii privind urmarile acestui esec, situatie pe care o va dezbate in Consiliul sau de administratie, in data de 5 martie.

Aceste critici puternice ale AIEA vin dupa o vizita de doua zile la Teheran, in 20 si 21 februarie, a unei misiuni a conducerii agentiei, a doua dupa o vizita initiala in 29 la 31 ianuarie.

Aceasta misiune, la fel ca prima, a fost condusa de directorul adjunct al agentiei ONU si de inspectorul sef, belgianul Nackaerts Herman.

Directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano si-a exprimat personal dezamagirea: "Este dezamagitor faptul ca Iranul nu a acceptat solicitarea noastra de a vizita Parchin", a spus el. "Ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la acord", a adaugat acesta.