Rusia nu va participa la intrunirea internationala privind conflictul din Siria din aceasta saptamana pentru ca reprezentantii guvernului sirian nu vor fi prezenti, din partea statului arab venind doar opozitia, a anuntat ministrul rus de externe, citat de Reuters.

Prietenii Siriei, sustinuti de statele occidentale si Liga Araba, se vor intalni vineri in Tunisia pentru a gasi o cale de a stopa violentele din Siria si se asteapta ca acestia sa il convinga pe presedintele Bashar al-Assad sa demisioneze.

Ministerul rus de externe nu este incantat de faptul ca singurii reprezentanti ai Siriei sunt din opozitie, si sugereaza Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sa intervina cu ajutoare umanitare in conflictul din Siria.

"Nu vedem posibilitatea participarii noastre la intrunire”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Alexander Lukashevich.

Totusi, intalnirea poate fi un prim pas pentru inceperea dialogului din Siria in cautarea unor solutii pentru a combate criza interna.

In acelasi timp, Ministerul rus de externe a facut un nou apel catre Europa, SUA si catre statele din regiune pentru a-si uni fortele si pentru a aduce la masa negocierilor guvernul si opozitia din Siria, in urma carora sa se poata adopta reformele necesare.

Odata ce reformele sunt implementate si violentele se opresc, atunci va fi posibila si trimiterea ajutoarelor umanitare catre Siria, a adaugat Lukashevich.

Reprezentantul Rusiei la Natiunile Unite, Vitaly Churkin, spusese luni ca Moscova se pregateste sa faca o propunere pentru un ajutor umanitar catre Siria.