Cel putin 30 de oameni au fost ucisi luni intr-o piata din Maiduguri, in vestul Nigeriei, dupa ce un comando, suspectat ca ar apartine gruparii islamiste Boko Haram, a deschis focul si a aruncat cu explozibile in multime, relateaza AFP.

"Exista cel putin 30 de morti", a declarat o infirmiera de la spitalul din Maiduguri, leaganul gruparii islamiste Boko Haram.

Ea nu a putut oferi o cifra exacta, in conditiile in care cadavrele aduse de militari la spital erau rapid ridicate de familiile victimelor, pentru a fi inmormantate potrivit traditiei musulmane.

"In jurul orei 13,30 (12,30 GMT) barbati inarmati suspectati ca ar fi membri ai gruparii Boko Haram au atacat si au deschis focul asupra civililor in piata Baga", a precizat locotenent colonelul Hassan Mohammed, purtatorul de cuvant al unei unitati militare.

Potrivit comerciantilor, zeci de persoane ar fi fost ucise in sectorul destinat vanzatorilor de peste al pietei, una dintre cele mai mari din oras, dupa ce sase barbati au deschis focul impotriva multimii.

"Cel putin 30 de persoane, printre care femei si copii" au murit, spune unul dintre acesti comercianti, Mairami. Un alt vanzator, Gana, a relatat acelasi numari de victime.

"Au tras ca sa ucida. Au fost dupa aceea mai multe explozii. Am vazut trei camioane militare incarcate cu cadavre care paraseau piata", a continuat acesta.

Purtatorul de cuvant al unitatii militare a afirmat ca mai multi civili ar fi raniti dar ca "niciunul nu a fost ucis".

Potrivit sursei citate, militarii Joint Task Force (JTF) au ucis opt agresori.

"JTF a ajuns imediat la locul atacului si am dezamorsat trei bombe ascunse de atacatori", a spus acesta.

Potrivit unui comerciant, inainte de a deschide focul, barbatii inarmati au inceput sa strige catre comercianti si clienti ca sunt colaboratori ai politiei si ai armatei.

Saptamana trecuta, comerciantii reusisera sa prinda un barbat inarmat banuit ca ar fi membru al Boko Haram, pe care l-au predat armatei.

In 13 februarie, 12 membri ai Boko Haram au fost ucisi in Maiduguri in urma unui schimb de focuri cu armata.

Islamistii radicali din Boko Haram, care doresc sa restaureze califatul islamic si sa impuna sharia in Nigeria, cea mai populata tara din Africa, cu 160 de milioane de locuitori, si-au intensificat atacurile in ultimele saptamani.

Cel mai sangeros s-a soldat cu cel putin 185 de morti in data de 20 ianuarie, la Kano, al doilea oras ca marime al tarii.