O echipa de inspectori nucleari ONU a ajuns in Iran pentru a doua oara intr-o luna, pentru a discuta programul nuclear, informeaza BBC. Liderul echipei, Herman Nackaerts, a declarat ca cel mai important obiectiv este clarificarea "posibilelor dimensiuni militare" ale programului.

Ahmadinejad, la prezentarea unor centrifuge de imbogatire a uraniuluiFoto: Agerpres/AP

Insa a avertizat ca progresul "ar putea dura o perioada". "Speram la niste rezultate concrete in urma vizitei", a spus Nackaerts.

UPDATE Agentia oficiala IRNA a citat un comunicat al comandamentului de aparare iranian care anunta ca Teheranul a lansat luni "manevre ample de intaririe a apararii anti-aeriene" deasupra zonelor "sensibile si in special cele nucleare". Manevrele vor dura 4 zile in "jumatatea sudica a tarii", in special in Golf, si vor presupune o mare diversitate de rachete, sisteme radar si de aviatie.

Tensiunile cu privire la o interventie militara a Israelului asupra uzinelor nucleare ale Iranului au escaladat in ultimele saptamani. Seful statului major israelian, generalul Benny Gantz, a declarat duminica seara ca Israelul va lua singur o decizie in ceea ce priveste Iranul.

Declaratiile Israelului au loc intr-un moment in care consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Barack Obama si-a inceput vizita in Israel, pentru discutii cu Benjamin Netanyahu.

Seful Statului Major inter-arme al SUA, generalul Martin Dempsey, a declarat intr-un interviu transmis duminica de CNN, ca lansarea unei actiuni militare impotriva Iranului, drept raspuns la programul nuclear, ar fi o miscare "prematura", scrie AFP. Acesta a precizat ca trebuie mai intai data o sansa de reusita sanctiunilor economice si ca Washington si aliatii sai ar trebuie sa fie mai bine pregatiti pentru o optiune militara.

Saptamana trecuta, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a participat la o ceremonie ampla prin care au fost prezentate ultimele progrese nucleare din tara. Teheranul a declarat ca a folosit pentru prima data combustibil nuclear facut in tara intr-un reactor si a prezentat centrifuge de imbogatire a uraniului mai eficiente si mai rapide.

Inspectorii AIEA au descris vizita precedenta, din ianuarie, ca "pozitiva", si au spus ca Iranul este decis sa "rezolve toate probleme importante". Insa in noiembrie anul trecut, inspectorii AIEA au spus ca detin informatii care sugereaza ca Iranul efectueaza teste "relevante dezvoltarii unui dispozitiv explozibil nuclear".