Sute de persoane au inceput sa se adune duminica in centrul Atenei, raspunzand apelului sindicatelor, pentru a manifesta impotriva masurilor de austeritate adoptate de Grecia pentru a-si asigura un al doilea plan de ajutor pentru zona euro destinat sa impiedice falimentul intr-o luna, relateaza AFP.

Protestatarii se aduna in AtenaFoto: Agerpres/AP

La o saptamana dupa manifestatiile violente care au insotit adoptarea de catre Parlament a memorandumului unui acord negociat cu troika creditorilor tarii ce impune o noua cura dura de austeritate si pierderea autonomiei tarii, sindicatul privat GSEE si cel public Adedy s-au mobilizat sa "lupte impotriva austeritatii" si sa protesteze fata de "cerintele inacceptabile" ale creditorilor care "incalca dreptul la munca si conventiile colective".

Masura centrala a programului adoptat este o scadere cu 22% a salariului minim.

In fata Parlamentului, manifestantii afisau pancarte care critica aceste masuri adoptate de Guvernul de coalitie. "Consensul national este un subterfugiu, saracia si foamea nu au nationalitate", se putea citi pe o pancarta, cu subtitlul in engleza: "All of us we are Greeks, Merkel and Sarkozy are freaks" ("Noi toti suntem greci, Merkel si Sarkozy sunt ciudati").

In alta parte a pietei se putea vedea o banderola a stangii radicale, care organizeaza o a doua manifestatie in cursul dupa-amiezii. Aceasta face apel la o "greva sine die si la revolta", in timp ce o alta pancarta invita deputatii sa "paraseasca tara".

Proprietarul unui taxi, Gregoris Militis, in varsta de 52 de ani, afirma ca a venit sa protesteze deoarece cifra sa de afaceri a scazut cu 65% pe luna. "Oamenii nu mai merg cu taxiul decat in situatii de urgenta, sunt impotriva politicii memorandumului care conduce la impas. Toata lumea trebuie sa iasa in strada", a declarat el.

Transand asupra ansamblului acestor revendicari, un grup de aproximativ 50 de persoane din cadrul unui nou partid, "Crearea noului", proclama "sfarsitul epocii mafiei partizane". Purtand esarfe portocalii, acesti militanti cer mentinerea Guvernului Papademos si continuarea reformelor in curs.

"Ne este rusine de politicienii nostri, voua?", se poate citi pe un panou portocaliu. "Lasati-ne sa recream Grecia", adauga un altul.