Cateva nave de razboi iraniene au patruns, sambata, in Marea Mediterana prin Canalul Suez, a anuntat comandantul-sef al Marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, citat de agentia oficiala Irna, potrivit AFP. El nu a precizat numarul navelor trimise in Marea Mediterana, insa a afirmat ca operatiunea, a doua de acest fel in decurs de un an, are ca scop "sa demonstreze puterea Republicii islamice Iran".

Teheranul a mai trimis nave de razboi in Marea Mediterana, pentru prima data dupa revolutia islamica din 1979, in februarie 2011, provocand reactii dure ale Israelului si Statelor Unite.

In noiembrie 2011, presedintele israelian Shimon Peres afirma ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

La randul lor, analistii si expertii militari vad tot mai probabila o eventuala atacare a Iranului de catre Israel, acestia anticipand o operatiune aeriana complexa, la care vor participa numeroase avioane, ce vor trebui sa strapunga apararea anti-aeriana iraniana si sa atace simultan mai multe tinte.

  • Tensiune in Golful Persic

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

Miting pro-regim la Teheran

Miting pro-regim la Teheran

Foto: Agerpres

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat in noiembrie 2011 ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat ca acuzatiile aduse de Israel si SUA fac parte dintr-o lunga campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a spus ca "Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina".

Comandantul adjunct al corpului de elita Garda Revolutionara a declarat si el recent ca Iranul va ataca orice tara al carei teritoriu va fi folosit de "dusmanii" Republicii Islamice pentru a lansa un atac militar impotriva noastra.

In plus, Iranul a avertizat de nenumarate ori ca va inchide stramtoarea Ormuz si a cerut Marinei SUA sa plece din Golf. Oficialii americani au avertizat ca nu vor permite blocarea stramtorii, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.