Corespondentul New York Times in Orientul Mijlociu, Anthony Shadid, a murit joi in urma unei crize de astm, in Siria, unde realiza un reportaj despre conflictul armat din tara, informeaza AFP. Shadid (43 de ani) este castigatorul a doua premii Pulitzer si a fost nominalizat pentru un al treilea in urma relatarilor despre Primavara Araba.

Anthony Shadid (2011)Foto: Agerpres/AP

Jurnalistul american de origine libaneza a decedat in urma unei crize de astm declansate, se pare, de caii ghizilor care il ajutau sa treaca ilegal granita dintre Siria si Turcia. Anthony Shadid se afla in Siria de o saptamana pentru a relata despre revolta impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Potrivit fotografului care il insotea, Tyler Hicks, Shadid a suferit o prima criza de astm la scurt timp dupa ce au trecut clandestin din Turcia in Siria. Si-a revenit in urma crizei initiale cu ajutorul medicamentelor pentru astm.

Joi, in timp ce se pregateau sa treaca granita inapoi in Turcia, Shadid a suferit o a doua criza, mai grava, provocata de caii celor care urmau sa ii ghideze pe traseu. Hicks a povestit ca l-a resuscitat pentru jumatate de ora insa fara succes.

"Anthony a murit asa cum a trait, hotarat sa vada cu ochii proprii tulburarile din Orientul Mijlociu si suferinta persoanelor prinse intre opresiunea guvernului si fortele opozitiei", a scris redactorul sef al New York Times, Jill Abramson, intr-un email adresat angajatilor publicatiei.

Anthony Shadid era casatorit si avea doi copii.

In 2002, a fost impuscat in umar in timp ce relata din Ramallah, pentru Boston Globe, despre o incursiune israeliana in Cisiordania.

Jurnalistul a fost distins cu doua premii Pulitzer, in 2004 si 2010 pentru relatarile despre razboiul din Irak pe care le-a facut, la acea vreme, pentru Washington Post.

In 2005, Shadid a publicat o carte intitulata "Noaptea se apropie: Oamenii Irakului in umbra razboiului american" (Night Draws Near: Iraq's People in the Shadow of America's War).

Specialist in Orientul Mijlociu, Shadid a acoperit si revoltele din 2011 cunoscute drept Primavara Araba deplasandu-se in diferite tari din regiune precum Egipt, Bahrain, Siria si Libia. Sef al biroului de la Beirut al NY Times, a fost capturat, in martie 2011, impreuna cu alti trei jurnalisti ai publicatiei americane, de fortele libiene.

In martie, urma sa publice un nou volum intitulat "Casa de piatra: Amintiri despre familie, casa si un Orient Mijlociu pierdut" (House of Stone: A Memoir of Home, Family, and a Lost Middle East)

Shadid si-a inceput cariera in biroul din Cairo al Associated Press. A lucrat, de-a lungul timpului, pentru Boston Globe, Washington Post si New York Times.