Afisul de campanie al lui Nicolas Sarkozy il prezinta pe acesta, cu privirea senina, in fata unei mari calme, in care se zareste un rasarit de soare. Sloganul este "Franta Puternica". Problema este ca fotografia nu a fost facuta in Franta, ci in Grecia, scrie Le Nouvel Observateur.

Afisul de campanie al lui Nicolas SarkozyFoto: www.lafranceforte.fr

Metafora este evidenta: presedintele Republicii, in prezent "capitanul unei nave in plina furtuna", a reusit sa invinga criza. Franta este salvata, calma, o noua zi renaste.

Dar peisajul marin din spatele lui Sarkozy nu este altul decat Marea Egee, dupa cum a dezvaluit internautul Jean Saurien, alias @schloren, pe contul sau de Twitter.

O descoperire care a fost posibila dupa difuzarea fisierului digital al afisului de catre site-ul Figaro.fr care, gratie unei rapide cautari, dezvaluie metadatele EXIF, semnatura unica a fisierului sursa, in care sunt marcate numele si provenienta imaginii originale.

Aflam, gratie acestor date, ca fotografia din spate, denumita "Greece, Clouds over Aegean Sea", a fost cumparata de la baza de date cu fotografii TetraImages, unde se regaseste fotografia initiala.

Sarkozy: "La Grece Forte ?", incheie, ironic, Les Nouvele Observateur.

De altfel, agentia AFP noteaza ca afisul de campanie a facut deja obiectul a numeroase parodii pe internet.

A aparut si un site http://laparodieforte.tumblr.com, care regrupeaza diferitele variante ale afisului publicate pe internet.