Iranul si-a exprimat joi dorinta de a relua rapid negocierile nucleare cu puterile din Grupul 5+1, a doua zi dupa ce a anuntat o serie de avansuri majore ale contestatului sau program nuclear, relateaza AFP.

"Am primit intotdeauna favorabil principiul negocierilor si credem ca, printr-o abordare pozitiva si spirit de cooperare, putem face progrese", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, pentru agentia semioficiala Fars.

"Nu exista inca un acord asupra locului si a datei negocierilor, dar, in masura in care exista un acord de principiu asupra negocierilor, putem rapid sa ajungem la un acord asupra datei si a locului", a adaugat el.

Liderul negociatorilor iranieni, Said Jalili, a trimis miercuri un raspuns scrisorii din octombrie a sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton, care reprezinta grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania) pentru reluarea negocierilor.

Ultima sesiune de negocieri intre cele doua parti a avut loc in ianuarie 2011, la Istanbul, in Turcia.

Iranul a anuntat miercuri o serie de avansuri majore in programul sau nuclear, printre care se numara noua generatie de centrifuge mai performante si posibilitatea de a imbogati uraniul pana la 20%.