Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat miercuri ca intentioneaza sa se retraga din functie la 30 iunie, cand ii va expira mandatul de cinci ani, transmite Reuters. Casa Alba a refuzat sa comenteze pe marginea posibilului succesor al lui Zoellick in fruntea institutiei financiare.

Zoellick a precizat intr-un comunicat ca, in timpul unei sedinte desfasurate miercuri dimineata, a informat statele membre ale Consiliului de Administratie al bancii in legatura cu decizia sa de a se retrage din functie.

Reuters afirma ca Administratia de la Washington a refuzat sa comenteze pe marginea posibilului succesor al lui Zoellick in fruntea institutiei financiare.

Secretarul de presa al Casei Albe, Jay Carney, a declarat ca presedintele Barack Obama "a apreciat serviciul lui Zoellick in slujba Statelor Unite si a comunitatii internationale", insa nu a oferit alte precizari.

"Nu am niciun fel de informatii privind posibilii succesori", a declarat Carney.

Declaratia oficialului ridica semne de intrebare in legatura cu dorinta Statelor Unite de a insista pe mentinerea functiei, care a apartinut mereu unui oficial american.

Reuters citeza surse familiare cu situatia care afirma ca actualul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, se afla in discutii cu Casa Alba pentru a prelua sefia Bancii Mondiale. "Hillary Clinton isi doreste postul", a afirmat o sursa apropiata sefului diplomatiei americane.