Un analist iranian apropiat de ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem de la Teheran, a publicat recent un plan detailat de atacarea a Israelului, sustine un site media ce monitorizeaza Orientul Mijlociu. Potrivit Middle East Media Research Institute (MEMRI), articolul publicat de Alireza Forghani pe site-ul conservator Alef se numeste "Iranul trebuie sa atace Israelul pana in 2014" (articolul integral poate fi citit pe blogul lui Alireza Forghani).

Forghani, care este specialist in strategie apropiat de Khamenei, afirma ca "Teheranul este capabil sa anihileze Israelul folosind arsenalul sau de rachete si prin desfasurarea de unitati de lupta operationale in intreaga lume".

Analistul iranian vorbeste despre un atac in doua etape. In prima faza, fortele iraniene se vor concentra pe cele mai populate regiuni de pe teritoriul israelian, intre care Tel Aviv, Ierusalem si Haifa, unde traiesc circa 60% dintre locuitorii Israelului. Forghani afirma ca aici trebuie folosite rachete Shahab-3 pentru anihiliarea zonelor metropolitane.

In etapa a doua a ofensivei, Iranul ar putea folosi rachetele Sejil pentru a distruge, printre altele, centralele nucleare ale Israelului, aeroporturi, uzinele de epurare a apelor si infrastructura de transporturi, scrie Forghani, potrivit traducerii in engleza oferite de MEMRI. Au fost mentionate in special centrul de inginerie Rafael, precum si centralele de la Eilun si Nebrin sau reactorul de la Dimona.

Ulterior, vor fi folosite rachete Ghadr pentru distrugerea asezarilor urbane israeliene.

In opinia strategului iranian, obiectivul urmarit este "anihilarea finala a poporului israelian".

Middle East Media Research Institute precizeaza ca articolul scris de Forghani, un politician conservator aliat regimului de la Teheran, ofera "dovada definitiva ca Iranul este determinat sa anihileze statul evreu". In plus, materialul lui Forghani a fost preluat imediat de site-uri conservatoare oficiale din Iran, ceea ce arata ca are sustinerea regimului.

"Pare ca articolul, a carui publicare a coincis cu declaratiile facute de ayatollahul Khamenei in legatura cu nevoia de a distruge cresterea canceroasa a Israelului, este raspunsul regimului la afirmatiile recente ale liderilor israelieni, despre necesitatea atacarii Iranului", a precizat MEMRI intr-o analiza a materialului lui Forghani.

MEMRI precizeaza ca "radacinile ideologice ale articolului lui Forghani stau in interpretarea extremista a Islamului oferita de Khamenei, care afirma ca musulmanii sunt obligati sa atace Israelul din cauza ocuparii teritoriului palestinian de catre statul evreu".

In ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.

Israelul si Statele Unite au acuzat guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Citeste si:

* Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul. Regimul iranian nu este extremist, ci pragmatic si rational

* Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Israelul are forta militara de a ataca unele dintre instalatiile iraniene dar fara rezultatul urmarit. Nu cred ca SUA pot sta deoparte daca interesele lor au de suferit

* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul