In jur de 25.000 de persoane protesteaza, duminica, la Atena impotriva noului plan de masuri de austeritate ce urmeaza sa fie supus votului Parlamentului in aceasta seara, anunta AFP. Manifestatia nu a fost lipsita de incidente, iar politistii greci au fost nevoiti sa foloseasca gaze lacrimogene pentru a ii calma pe protestatarii adunati in fata cladirii Parlamentului.

Ora 8:00: Cel putin 54 de persoane au fost ranite duminica seara in timpul protestelor din centrul Atenei, in capitala Greciei inregistrandu-se si 40 de focare de incendii seara trecuta.

Ora 21:27: Manifestantii au incendiat mai multe cladiri din centrul Atenei.

Ora 21:02: In jur de 15.000 de manifestanti protesteaza si la Salonic, fara sa se inregistreze incidente.

Ora 21:00: 100.000 de persoane protesteaza la aceasta ora in Grecia, la Atena si Salonic, au anuntat autoritatile locale, citate de AFP.

Aproape 15.000 de manifestanti s-au adunat in Piata Syntagma, in fata Parlamentului, in timp ce alti 10.000 de manifestanti se afla in Piata Omonia din Atena.

Noile masuri de austeritate a fost solicitat de Uniunea Europeana si FMI in schimbul eliberarii unui pachet de asistenta financiara internationala in valoare de 130 de miliarde de euro, de care Grecia are nevoie cruciala pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor in luna martie.

Incluzand o reducere de 22% a salariului minim (si de 32% pentru tinerii sub 25 de ani), o liberalizare a pietei muncii, o reforma a pensiilor complementare, dar si reforme in domeniile fiscalitatii si justitiei, noile masuri sunt contestate in strada de sindicate, care denunta un santaj al troicii finantatorilor internationali.

Pentru sindicate, ziua de duminica a fost un adevarat test social in conditiile in care protestatari din intreaga tara au fost chemati sa vina, incepand cu ora 15:00 GMT, la Atena, pentru a incercui Parlamentul, in momentul votului nocturn al planului de austeritate.

Daca statul renunta la eforturile cerute de creditori si accepta o incetare de plati dezordonata, statul va fi "incapabil sa plateasca salariile, pensiile si sa mentina serviciile de baza precum spitalele si scolile", a avertizat premierul Lucas Papademos.

Alegerea falimentului ar arunca tara intr-un "haos economic incontrolabil si o explozie sociala" iar aceasta situatie va aduce "lent sau rapid iesirea noastra din zona euro", a avertizat Papademos.