Menifestari in Grecia si in Portugalia impotriva austeritatii, apel al sindicatelor la mobilizare generala in Spania pentru a protesta fata de un proiect de reforma a pietei muncii: nemultumirea sociala se extinde in sudul Europei, regiunea cea mai lovita de criza datoriilor suverane, relateaza AFP.

In conditiile in care miscarea de contestare impotriva noului plan de austeritate a continuat sambata in Grecia, pentru a doua zi consecutiv, cu peste 7.000 de persoane pe strazile din Atena si Salonic, mii de oameni au protestat si la Lisabona.

"Nu exploatarii, nu inegalitatilor, nu saracirii" sau "o alta politica este posibila si necesara" se putea citi pe banderolele manifestantilor, care scandau "Lupta continua!".

"Puterea mea de cumparare a scazut, tinerii sunt in somaj, firmele se inchid una dupa alta. Nu vad iesirea", se plange un pensionar portughez.

"Sunt in somaj de trei ani. Acum trebuie sa traiesc cu un venit de 419 euro si platesc o chirie de 150. Nu se poate", spune un fost muncitor la o fabrica de textile din regiunea Guimaraes (nord).

Aceasta zi de actiune intervine cu cateva zile inainte de a treia misiune trimestriala a troicii finantatorilor internationali (UE, BCE et FMI), insarcinata cu evaluarea aplicarii unui plan de sustinere financiara acordat in mai anul trecut Portugaliei, in valoare de 78 miliarde euro.

In schimbul acestui ajutor, Portugalia s-a angajat sa puna in practica un program de austeritate care prevede diverse majorari de impozite, o reducere a ajutoarelor sociale, o puternica majorare a tarifelor pentru transportul urban si o revizuire a codului muncii, care prevede flexibilizarea orarului de munca si suprimarea unor zile de concediu.

In Spania, unde guvernul a adoptat vineri o reforma a muncii pentru a flexibiliza piata, cele doua mari sindicate, UGT si CCOO, au facut apel la mobilizare generala si urmeaza sa manifesteze in toata tara in data de 19 februarie.

Sindicatele critica aceasta reforma care distruge, spun ele, drepturile sociale, locuri de munca si ataca "bazele fundamentale ale bunastarii sociale".

Manifestarile urmeaza sa continue duminica la Atena, unde oamenii sunt chemati sa protesteze in fata Parlamentului, inaintea votului nocturn asupra noului plan de austeritate solicitat de creditori pentru deblocarea unui nou imprumut de 130 de miliarde de euro, destinat salvarii tarii de la faliment.

Acest program de austeritate, al carui continut exact nu este cunoscut inca, ar trebui sa includa o reducere cu 22% a salariului minim, desfiintarea a 15.000 de locuri de munca si reducerea anumitor pensii.

Comportamentul liderilor europeni in fata crizei a fost inca o data obiectul criticilor sambata.

"Criza greceasca este in principal rezultatul lipsei de initiativa europeana, a lipsei de solidaritate", a spus, intr-un interviu acordat cotidianului belgian Le Soir, fostul premier italian Massimo D'Alema, care a deplans "absenta viziunii" Uniunii Europene in ceea ce priveste gestionarea crizei datoriei Greciei.

Aflat in vizita oficiala in Finlanda, presedintele portughez Anibal Cavaco Silva a cerut Uniunii Europene sa se "debaraseze de cuvantul 'criza' pentru a se putea concentra asupra celorlalte obiective importante ale Europei.