Nivelul datoriei Greciei ramane nesustenabil chiar si in ipoteza unui haircut de 70% a datoriei sectorului privat, avertiza miercuri agentia de rating Standard & Poor's, citata de Reuters. Anuntul pune presiune si pe Banca Centrala Europeana care este nevoita, de asemenea, sa accepte sa ia parte la pierderi.

"Detinatorii de titluri grecesti din sectorul privat sunt in prezent doar o parte dintre creditorii Greciei, cea mai mare parte din datoria tarii fiind trecuta in responsabilitatea BCE si a altor institutii oficiale", a spus Frank Gill, analist al S&P.

"Daca Grecia isi negocia in urma cu doi ani o pierdere cuprinsa intre 50 si 70% din partea creditorilor privati poate ca si-ar fi putut aduce datoria la un nivel sustenbil. Insa, cum doar o mica parte a investitorilor au acceptat taierea, in vreme ce sectorul public doar intr-o mica masura sau chiar deloc, reducerea nu va fi probabil suficienta pentru a face datoria sustenabila, mai ales dupa cum se anunta si estimarile privind PIB-ul", a adaugat Gill.

Viitorul Greciei si al zonei euro ramane inca in suspans cata vreme liderii partidelor politice din Grecia discuta inca despre reformele necesare pentru planul de salvare din partea UE si FMI. Ingrijorarile legate de modul in care se vor finaliza aceste discutii asupra acestui pachet si procesul de negociere care se prelungeste mult prea mult incepe sa ingrijoreze pietele financiare.

Standard & Poor's, care in prezent asociaza Greciei un rating CC cu perspectiva negativa, a anuntat ca are intentia sa coboare tara la "selective default" (ultima categorie de rating sub nivelul "junk") temporar, pana cand guvernul solutioneaza problema datoriei. Ratingul Greciei ar putea fi apoi avansat la "un nivel scazut" care va depinde de modul in care tara isi va aduce datoria publica la un nivel sustenabil, a afirmat Gill.

Intre timp, S&P considera ca situatia Frantei si cea a Italiei se deterioreaza, iar operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE au rolul de a furniza "bani ieftini" pentru liderii politici, insa nu vor reusi sa inlocuiasca nevoia urgenta de schimbari structurale din zona euro.

"Vedem in continuare o deteriorare a conditiilor de creditare in tari precum Italia sau Franta, iar acest lucru va duce la o slabire si mai puternica a cererii interne. Acest lucru va ingreuna proiectiile legate de veniturile bugetare pentru 2012", sustine Gill.

De asemenea, S&P s-a alaturat altor agentii de rating care au criticat liderii Zonei Euro pentru ca se concentreaza prea mult pe masurile de austeritate, in loc sa puna accentul pe politicile de stimulare a cresterii economice.