​Republicanii l-au acuzat miercuri pe presedintele Barack Obama ca s-a lansat intr-un atac "sistematic" impotriva religiei prin reforma propusa a asigurarilor din sanatate, care prevede, printre altele, obligarea asiguratorilor de a rambursa cheltuielile pentru contraceptie, relateaza AFP.

In cadrul unui discurs virulent, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a subliniat ca aceasta noua regula "reprezinta un atac fara echivoc impotriva libertatii religioase din tara noastra (SUA)". El a cerut politicienilor sa conteste aceasta masura, anuntata luna trecuta de ministrul sanatatii.

Noua masura prevede ca, de la 1 august 2013, toate contractele sa includa aceste dispozitii. Asiguratorii, care in baza convingerilor religioase nu acopereau costurile de contraceptie, vor avea un an la dispozitie pentru a se conforma noilor norme.

Senatorul republican John Thune a declarat ca presedintele american "calca in picioare" prevederile constitutionale privind libertatea de religie si a evocat "o distrugere sistematica a libertatii religioase". Senatoarea Kelly Ayotte a explicat, de asemenea, ca aceasta problema nu priveste "drepturile femeilor, ci libertatea religioasa" in general.

Sondajele recente arata ca majoritatea catolicilor, precum si americanii in gereral, sustin aceasta noua legislatie. Pe de alta parte, un grup de democrati influenti, intre care si senatorul Joe Manchin, au explicat ca o asemenea masura este "nu numai inacceptabila, dar si anti-americana".