Norvegianul Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane in luna iulie 2011, a declarat in fata judecatorilor ca merita o medalie pentru masacrul comis, el cerand tribunalui din Oslo sa fie pus imediat in libertate, transmite AP. In timpul ultimei audieri programate inaintea inceperii procesului, Breivik a insistat asupra faptului ca atacul sau a fost de fapt o masura de profilaxie impotriva tradatorilor de tara si a cerut punerea sa in libertate de urgenta intrucat nu accepta arestarea.

Anders Breivik, in fata judecatorilorFoto: Agerpres

Breivik, care anul trecut a fost declarat iresponsabil din punct de vedere penal, intr-un raport puternic controversat, a "zambit superior" in timp ce facea aceste remarci, in fata judecatorilor din Oslo.

El si-a intins mainile in ceea ce avocatul sau Geir Lippestad a spus ca este "un fel de salut al extremei dreapte".

La audieri au fost prezente peste 100 de persoane care au supravietuit masacrului sau rude ale celor ucisi in 22 iulie 2011. Audierile vor stabili daca extremistul va ramane in arest pana la inceperea procesului sau va fi eliberat.

Judecatorul Wenche Gjelsten a cerut ca Breivik sa ramana in custodie pana la inceperea procesului sau, la 16 aprilie.

Daca va fi gasit vinovat la acuzatiile de terorism, Breivik risca 21 de ani de inchisoare.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane, in cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit unor experti psihiatri mandatati de tribunalul din Oslo, Breivik ar suferi de "schizofrenie paranoida" si, prin urmare, nu ar avea responsabilitate penala.

Citeste si: