​​Aleksei Kudrin, fost ministru de finante al Rusiei, a devenit dupa retragerea sa din guvern o speranta pentru o parte a societatii ruse. Unii il vad viitor premier, altii il trimit chiar la Kremlin, in fotoliul de presedinte. Alaturi de miliardarul Mihail Prohorov, candidat la sefia Rusiei, Kudrin a intrat in atentia generala in tara si in strainatate.

Aleksei KudrinFoto: Agerpres

Cate ceva despre viata lui

S-a nascut la 12 octombrie 1960, in Letonia. In 1983 a absolvit facultatea de economie a Universitatii din Sankt-Petersburg (pe atunci Leningrad). Cand a implinit varsta de 30 de ani, in 1990, a intrat in „sistem”, mai intai la Leningrad, orasul in care si-a inceput cariera Vladimir Putin, apoi la Moscova, unde s-a mutat in 1996 ca adjunct al sefului administratiei prezidentiale. In iunie 1999 el este numit viceministru de finane, iar in mai 2000 – ministru de finante. Are numeroase distinctii de stat. Este casatorit si are doi copii. Ii place sportul si muzica.

Demisia

Dupa 11 ani, fostul vicepremier si ministru de finante al Rusiei, Aleksei Kudrin, a parasit echipa premierului Vladimir Putin din cauza unor neintelegeri cu presedintele Dmitri Medvedev legate in principal de cheltuielile militare. „A fost ceva neasteptat. Nici eu nu m-am asteptat ca totul se va termina asa. Stiam ca am facut ceva care nu se cuvine, dar nu mi-a trecut prin cap ca se va ajunge la demisie”, a recunsocut ulterior Kudrin.

„S-a spus ca cine are indoieli, poate sa-si depuna cererea. As fi putut spune ca in guvern multi au dubii”, a adaugat el. Putin nu s-a opus, declarand doar ca Aleksei Kudrin va ramane „in echipa”. Kudrin a renuntat insa la toate functiile sale si a dat de inteles ca nu este atras de a reveni in structurile statului dupa alegerile prezidentiale din 4 martie.

Oricum, fostul ministru a devenit extrem de activ. Si este foarte vanat de ziaristi, rusi sau straini, de experti si analisti. A fost la recentul Forum economic mondial de la Davos alaturi de reprezentantii mediului rus de afaceri. A luat parte la discutii si dezbateri, a dat interviuri: Kudrin se bucura de respectul si aprecierea Occidentului.

Acasa, Kudrin cocheteaza cu marea politica. Intentioneaza sa formeze un partid, face aprecieri si comenteaza evenimentele politice ale tarii. A fost la toate mitingurile organizate de opozitie dupa alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, inclusiv la cel din 4 februarie. Nu a luat cuvantul, preferand, ca miliardarul Mihail Prohorov, sa ramana amestecat prin multime si tacut.

Este Kudrin un proiect politic? Imposibil de raspuns in acest moment. Dar este de presupus ca, daca acum nu este un proiect politic, cu siguranta va deveni. Ramane de vazut al cui, de partea caror forte va accepta sa joace. Lucrurile se vor limpezi, treptat, dupa prezidentialele de luna viitoare. Isi va gasi raspuns inclusiv intrebarea daca Prohorov si Kudrin vor fi parte a aceluiasi peisaj, dar in functii si cu rolul diferite. Totul este inca in faza de prelucrare, de calcule si evaluare a riscurilor. Un lucru este cert: acei care-l vor avea pe Kudrin de partea lor, vor avea un atu categoric in fata adversarilor.

Ce spune si ce crede Kudrin despre ce este si ce va fi in Rusia

Despre viata politica si despre Putin

· In Rusia nu va fi realizat scenariul „revolutiei portocalii”. „Nu cred ca acest scenariu este posibil in Rusia”, spune el, explicand ca nu-si poate imagina „cum intre primul si al doilea tur al alegerilor prezidentiale situatia s-ar putea schimba sub presiunea strazii.

· Premierul Vladimir Putin nu are incredere in „cei care incearca sa se prezinte drept purtatori ai intereselor protestatarilor. Aceasta problema a existat inainte de Anul Nou. Aceasta problema exista si acum”.

· Puterea a ajuns intr-o situatie inedita pentru sine si nu poate intelege pe deplin ce se intampla in societate. „Nu numai falsificarea alegerilor, dar protestul societatii – toate au devenit un fel de buton de lansare”.

· „Se formeaza o opozitie, se formeaza o opozitie fata de chestiunile cheie. Daca acum vor fi create partide noi, vor reusi sa se afirme inainte de urmatoarele alegeri parlamentare. Cred ca intr-o prima etapa vom avea multe partide. Si, ceea ce am observat, vor fi multe partide de dreapta. Este ceea ce ma nelinisteste, pentru ca aceasta faramitare a scenei politice slabeste spectrul de dreapta si slabeste presiunea asupra reformelor”.

· "Cred ca este nevoie de o consolidare a fortelor politice. Astfel ca in viitorul parlament, peste trei sau cinci ani, acest grup care astazi se contureaza, va ocupa o pozitie demna: locul doi sau trei. Va fi noul indrumator al reformelor. Actualul parlament s-a dovedit mai mult de stanga. Toate cele patru partide componente sunt de stanga. Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ne asteptam la un flux important de reforme".

Despre economie:

· Un adevarat salt calitativ in economia rusa si revenirea la un ritm de crestere de 6-7% nu este posibil mai devreme de cinci ani. „In urmatorii trei-cinci ani, Rusia nu este pregatita pentru un astfel de salt”. Pentru ca, inainte de toate, trebuie create institutii de piata de calitate, un sistem juridic de calitate si o conducere de stat de calitate. Potrivit ultimelor date statistice, economia rusa a afisat in 2011 o crestere de 4,3%, pentru anul viitor fiind prevazut un avans de 3,7%.

· „Deceniul trecut Rusia a avut o economie a cererii. Avem nevoie acum de o economie a ofertei, un model investitional, care reclama concurenta, libertate intreprinderilor si mai putin amestec al statului. Este nevoie de cativa ani buni de munca bine planificata si consecventa”.

· Dintre marile probleme ale economiei ruse, Kudrin evidentiaza, inainte de toate, dependenta tarii de resursele energetice. Ele reprezinta 40-45% din Produsul Intern Brut, veniturile din petrol si gaze naturale atingand aproape 40% din buget. In aceste conditii, Rusia este mult mai expusa la riscurile globale”

Despre armata

· Rusia trebuie sa-si mentina paritatea nucleara, dar sa nu alerge dupa SUA din punctul de vedere al efectivelor militare si al bugetului alocat aparatii. „Dupa parerea mea, mentinerea arsenalului militar si a capacitatii de lupta a fortelor noastre armate este o obligatie. Nu putem avea insa o armata ca americanii”.

· In ceea ce priveste reforma fortelor armate, fostul ministru de finante afirma ca „banii au fost deja planificati, si se propune, de fapt, formarea unei armate de tip vechi cu misiuni la fel de invechite”.

· Complexul militar-industrial al tarii are o misiune pe care nu o poate indeplini. „Sunt foarte multe intreprinderi ineficiente, incapabile, practic, sa realizeze propriile noastre proiecte in cantitatea ceruta”.

Ce vrea Kudrin:

· Kudrin s-a oferit sa joace rol de intermediar intre Putin si clasa de mijloc care s-a revoltat dupa legislativele din decembrie. Nu a primit nici un raspuns, dar a salutat promisiunea puterii de a reforma sistemul politic al tarii. „Liberalizarea propusa de presedinte si de premier este un lucru foarte important, o etapa istorica pe care trebuie sa o sustinem”.

· Puterea trebuie sa-si prezinte prioritatile si sa-si onoreze angajamentele asumate. In 2008 a fost aprobat „Planul Putin”. In numai doi ani, programul a fost dat complet uitarii”.

Cum vad analistii viitorul lui Kudrin:

· Directorul Institutului pentru dezvoltare moderna, Igor Iurgens, descrie urmatorul scenariu: „In primul tur de scrutin, Putin permite opozitiei sa se emotioneze si castiga in turul secund. Apoi, tinand cont de lectiile trecutului, il numeste premier pe Kudrin. Investitorii straini sunt in extaz. Stabilitatea macroeconomica este respectata. Kudrin incepe sa taie un pic din bugetul de 20 de trilioane de ruble al apararii, reduce indexarea pensiilor si a salariilor militarilor. Sunt privatizate marile monopoluri de stat. Se lanseaza proiectul pentru crearea unui Gazprom privat, paralel. Kudrin va reusi, astfel, sa aduca economia rusa in fruntea statelor BRIC”

· Stanislav Minin, Nezavisimaia gazeta: „Lui Kudrin i-a fost destinat alt rol. „Pentru miscarea protestatara el ramane, totusi, un strain. Inteligent, rational, modest, dar strain. El este un om al elitei de guvernare. Demisia nu a schimbat nimic. Este prieten cu Putin... Kudrin nu este o figura tehnica, este una de continut. Intr-o oarecare masura, el este „un alt Putin”, el marcheaza schimbarea. Vreti o asemenea putere? Precum Kudrin? Atunci ascultati-l, luati-l de mana si mergeti acolo unde va indica”.