​​Opzitia rusa va iesi din nou in strada sambata. In ajunul mitingurilor, profesorul american Nouriel Roubini a dat un interviu cotidianului on-line Gazeta.ru in care a prognozat, printre altele, consecintele demonstratiilor din Rusia. "Sa vedem cat de dispus este Putin sa auda si sa asculte", a spus Roubini.

Nouriel RoubiniFoto: Agerpres

Reporter: Premierul Vladimir Putin a schitat recent o noua strategie economica in „100 de pasi”. Ce parere aveti?

Nouriel Roubini: Programul include masuri destul de convingatoare. Pentru cresterea productivitatii, pentru succesul economic al Rusiei este nevoie de reforme, ceea ce inseamna ca lucrurile merg intr-o directie corecta. Problema este daca exista suficienta vointa politica pentru realizarea acestui plan. Autoritatile ruse vorbesc de foarte mult timp despre reforme structurale, dar progresele au fost destul de reduse ca amploare si aplicate intr-un ritm extrem de lent. Acum Putin simte presiune asupra lui. A vazut rezultatele recentelor alegeri parlamentare, i-a vazut pe oameni iesind in strada. Sa vedem ce se va intampla la alegerile prezidentiale. A venit timpul sa se treaca de la vorbe la fapte. Sa vedem ce se va intampla in continuare si daca acest program economic a fost simpla propaganda electorala sau un plan real.

R: Daca reformele pornesc, Putin va avea timp sa le realizeze in 6 ani? Sau va avea novoie de inca un mandat?

N.R.: Sunt foarte multe de facut. Pe ordinea de zi – liberalizarea regimului de lucru cu capitalul strain, privatizare, o serioasa lupta cu coruptia, reforma sistemului politic, o concurenta reala, etc, etc. Pentru ca economia sa creasca, trebuie acordata o sansa capitalului privat, pentru ca sursa de crestere sa se mute din sectorul de stat, de la corporatiile de stat la productia privata. Asta este misiunea.

R: Considerati ca noul mandat prezidential al lui Putin reprezinta un risc pentru Rusia?

N.R.: Putin si Medvedev s-au inteles de mult in privinta acestei rocade, fara sa se consulte cu nimeni. Este unul dintre motivele nemultumirii oamenilor. Plus alegerile din decembrie. Impreuna, cele doua momente au schimbat situatia politica. NU numai muncitorii din intreprinderile industriale, dar si clasa de mijloc a cerut adevarul, reforme economice, dar si politice: corectitudine in justitie, mai multa democratie, mai multe posibilitati economice pentru sectorul privat. Aceste cerinte vor ramane valabile indiferent daca Putin va ajunge sau nu presedinte. In Rusia, puterea nu mai este atata de nelimitata cum a fost cu cativa ani in urma.

R: Care ar putea fi rezultatele protestele sociale?

N.R.: Protestele sunt pasnice, cu revendicari democratice. Puterea raspunde de mentinerea caracterului pasnic al actiunilor de protest, nu trebuie sa aplice masuri prea dure. Miscarea democratica a devenit destul de puternica pentru ca lucrurile sa ramana neschimbate. Pentru ca alegerile prezidentiale sa fie mai deschise decat cele parlamentare. Pentru ca reformele sa porneasca, nu este acum nevoie de alte alegeri legislative. Progres va exista, cu siguranta. Sa vedem cat de puternic. Sa vedem cat de dispus este Putin sa auda si sa asculte.