Tatal lui Alexandr Litvinenko, un fost agent al FSB-ului rusesc si un critic acerb al Kremlinului, care a fost ucis in 2006 prin iradiere cu poloniu, si-a calificat fiul drept "tradator" in solda guvernului britanic, in cadrul unei emisiuni difuzate joi de televiziunea ruseasca de stat, preluata de AFP.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Valter Litvinenko spune ca traieste in mizerie in Italia si cere, cu lacrimi in ochi, iertare Rusiei, afirmand ca fiul sau era un agent al serviciilor secrete britanice, in acest interviu acordat televiziunii Pervy Kanal.

"Pentru ce ar trebui sa plang in toata lumea in favoarea fiului meu, tradatorul?", spune el, in acest interviu.

Vaduva lui Alexandr Litvinenko, Marina, afirmase si ea, in octombrie, pentru serviciul in limba rusa a BBC, ca sotul sau lucrase pentru serviciile secrete britanice in calitate de consultant pe probleme de criminalitate organizata.

Alexandr Litvinenko, un transfug al FSB (fost KGB) si devenit un critic acerb al Kremlinului, a murit la varsta de 43 de ani in urma unei otraviri cu poloniu 210, o substanta radioactiva, in noiembrie 2006, in capitala britanica.

Acest dosar ramane un subiect sensibil in relatiile dintre Londra si Moscova, in cauza refuzului Rusiei de a-l extrada de Andrei Lugovoi, principalul suspect, banuit ca l-a otravit pe Litvinenko intr-un hotel din capitala britanica.

Litvinenko a obtinut azil politic in Marea Britanie in 2001 si, ulterior, cetatenia britanica.