Oficialii peruani au cerut marti strainilor sa "stea departe" de triburile izolate din Amazon, dupa ce mai multe fotografii cu membri ai comunitatilor "necontactate pana acum" au fost publicate online, transmite AFP. Mariela Huacchillo, de la biroul peruan pentru zonele naturale protejate, a declarat ca inclusiv contactul indirect cu populatia indigena poate duce la raspandirea unor virusi mortali, care nu exista in regiune. Oficialul a spus ca, de asemenea, triburile pot fi ostile.

Membri ai tribului Mashco-Piro Foto: Agerpres

Huacchillo le-a cerut persoanelor straine de zona "sa nu incerce niciodata sa intre in contact cu aceste comunitati izolate", unde oamenii "incearca sa ramana separati de lumea exterioara".

Oficialul a cerut ca vizitatorii sa nu lasa mancare, haine sau alte cadouri membrilor triburilor, "cu gandul de a stabili un contact cu populatia izolata".

AFP precizeaza ca imaginile la care s-a referit Mariela Huacchillo au fost publicate pesite-ul organizatiei non-guvernamentale Survival International. Fotografiile infatiseaza o familie din tribul Mascho-Piro, in parcul national Manu, in partea de sud-est a tarii, la granita cu Brazilia.

Grupul a anuntat ca fotografiile au fost facute la sfarsitul anului 2011 de un arheolog, simpatizant al organizatiei Survival International.

In octombrie trecut, un agent de paza a fost ranit de o sageata trasa de un nativ Mascho-Piro, dupa ce s-a apropiat prea mult de trib. "A fost un avertisment", crede Huacchillo.

Un incident similar a avut loc in 2010, cand un adolescent a fost ranit de o lance.

Pe pagina sa de internet, Survival International a mentionat decesul lui Nicolas “Shaco” Flores, un localnic care a lasat mancare si cadouri pentru nativii Mashco-Piro timp de 20 de ani. Potrivit informatiilor, Flores a fost lovit de "o sageata a unui trib necontactat pana acum".

Incidentul nu a fost confirmat de oficialii peruvieni.

Oficialii guvernamentali afirma ca exista circa 15 grupuri de populatii native in Amazonul peruan, cu care nu s-a stabilit inca vreun contact, iar la nivel global se inregistreaza circa 100 astfel de comunitati.

Survival International a afirmat ca in ultima vreme s-au inmultit incidentele in care membrii tribului Mashco-Piro apar tot mai departe de habitatul lor, printre cauze numarandu-se taierile ilegale de copaci, zborurile elicopterelor la joasa inaltime etc.