Secretarul de Stat american Hillary Clinton, prezenta in Bulgaria incepand cu 5 februarie, va oferi guvernului de la Sofia mai multe avioane de lupta F-16 second-hand, relateaza agentia bulgara de presa Novinite.

Potrivit cotidianului bulgaresc Trud, citat de agentia de presa, SUA va propune guvernului de la Sofia sa accepte avioanele cadou, urmand ca Bulgaria sa foloseasca fonduri proprii pentru a le repara si a le pune in folosinta.

Initial, SUA va dona 4 modele Block-25, construite in urma cu aproximativ 20 de ani, care fac parte din rezervele Armatei SUA. Potrivit unor experti citati de Trud, reparatia unui singur avion s-ar ridica la circa 15 - 20 milioane de leva (app. 7,6 milioane - 10,2 milioane euro).

Trud relateaza ca administratia americana intentioneaza sa extinda in Balcani piata pentru acest tip de aparat de lupta.

Bulgaria va trebui, pe langa suma necesara alocata reconditionarii, sa construiasca o baza logistica si sa instruiasca personalul de intretinere. In ultimii ani, pilotii bulgari s-au antrenat cu Fortele Aeriene Americane pe avioane de lupta F-16.

Secretarul de stat american va vizita Bulgaria la invitatia ministrului de Externe bulgar, Nikolai Mladenov. Potrivit ministrului, pe agenda de discutii se afla: ridicarea vizelor pentru Bulgaria, parteneriatul strategic dintre Bulgaria si SUA, operatiunile NATO in Afganistan, parteneriatul din Balcani si situatia din Orientul Mijlociu.