Violentele din Siria s-au soldat luni cu circa o suta de morti, dintre care 55 de civili, ucisi de fortele de securitate, majoritatea in regiunea Homs, a anuntat marti Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH), potrivit AFP.

Cincizeci si cinci de civili au fost ucisi, dintre care 40 la Homs si in apropierea acestuia, 9 la Deraa (sud), 5 la periferia Damascului si unul la Idleb (nord-vest), a precizat OSDH. De asemenea, zece soldati dezertori, sase membri ai fortelor de securitate si 25 de soldati ai armatei regulate si-au pierdut viata.

Cadavrele unei familii de sase persoane - tatal, mama si cei patru copii ai acestora -, omorate joi, au fost descoperite la Karm al-Zeitun, in apropiere de Homs, a mai adaugat OSDH.

Violentele au crescut in intensitate in ultimele zile in Siria, in contextul in care sefii diplomatiilor din SUA si mai multe tari europene urmeaza sa se exprime marti in fata Consiliului de Securitate al ONU pentru a sprijini planul de pace arab in Siria, in pofida opozitiei ruse.

Luni, Ministerul de externe sirian a afirmat intr-un comunicat ca Damascul "va continua sa se apere impotriva terorismului" si a acuzat SUA si tarile occidentale ca vor sa semene haos.

Represiunea a facut mii de morti de la inceputul revoltei populare impotriva regimului Bashar al-Assad la jumatatea lui martie.

Liderii europeni au cerut luni seara Organizatiei Natiunilor Unite sa actioneze in scopul incetarii represiunii in Siria, apel survenit cu o zi inainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

''Suntem indignati de atrocitatile si represaliile comise de regimul sirian si cerem membrilor Consiliului de Securitate al ONU sa ia masurile necesare pentru a pune capat reprimarii'', a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, intr-o conferinta de presa.

Presedintele UE a urmat exemplul secretarului de stat american Hillary Clinton, care a facut de asemenea apel luni la ONU sa actioneze pentru a face sa inceteze violentele in Siria.

''SUA condamna in termenii cei mai fermi escaladarea atacurilor violente si brutale comise de regimul sirian impotriva propriului popor'', declara dna Clinton intr-un comunicat.

''Consiliul de Securitate trebuie sa actioneze pentru a aduce la cunostinta in mod clar regimului sirian faptul ca actiunile sale sunt considerate de comunitatea internationala o amenintare la adresa pacii si a securitatii'', afirma Clinton.

Consiliul de Securitate se va reuni marti la New York, unde vor participa mai multi ministri de externe, inclusiv francezul Alain Juppe si britanicul William Hague.

Tarile occidentale doresc adoptarea unui proiect de rezolutie care cere plecarea presedintelui sirian Bashar Al-Assad de la putere. Rusia, care are drept de veto, si-a reafirmat luni opozitia fata de acest proiect.