Violente de o intensitate fara precedent au cuprins duminica o serie de orase apropiate de Damasc, in conditiile in care Liga Araba, a carei misiune de observare a fost oprita, din cauza escaladarii situatiei, a cerut ONU sa puna punct acestor zece luni de represiune sangeroasa, relateaza AFP.

Pe terenul de lupta, bilantul a fost tragic duminica, cu 66 de oameni ucisi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), aducand astfel numarul victimelor, incepand de vineri, la 156.

Confruntarile, deosebit de violente, incepand cu ziua de marti, au determinat Liga Araba sa-si suspende sambata misiunea de observare demarata in 26 decembrie, acuzand regimul presedintelui Bashar al-Assad ca a "ales escaladarea".

Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil el-Arabi, si Burhan Ghalioun, seful Consiliului National Sirian (CNS), care reuneste cvasi-totalitatea curentelor de opozitie, urmeaza sa se deplaseze la New York in speranta ca vor determina Consiliul de Securitate sa aprobe o interventie a ONU in Siria.

Duminica, ciocnirile dintre dezertori si armata au avut loc in orase apropiate de Damasc, la Ain Tarma, aproximativ 4 km de capitala, si Kafar Batna, in aceeasi zona, potrivit sefului OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Sunt luptele "cele mai violente si mai apropiate de Damasc" de la inceputul revoltei, la jumatatea lunii martie 2011, a subliniat el. Tancurile care au intrat in Kafar Batna sunt ultra-moderne, a precizat acesta, adaugand ca "regimul se pregateste de acum de lupte importante in provincia Damasc".

Pana in prezent, capitala a fost ferita de revoltele impotriva lui Bashar al-Assad, care zguduie tara din 15 martie si s-au soldat cu peste 5.400 de morti, potrivit cifrelor ONU, care dateaza de a inceputul lunii ianuarie.

Intensificarea luptelor in apropiere de Damasc a fost notata si de purtatorul de cuvant al Armatei sirienei libere (ASL), comandantul Maher Noueimi.

Potrivit acestuia, regimul a lansat "in cursul ultimelor 24 de ore o ofensiva fara precedent, utilizand artileria grea" impotriva localitatilor din provincia Damasc, in special in Qalamoun, Rankous si Ghouta.

Comandantul Noueimi, care se afla in Turcia, dar primeste informatii de pe fronturile de lupta, a acuzat regimul ca s-a angajat intr-o "campanie punitiva" impotriva orasului rebel Hama (centru), unde fortele de securitate ataca violent "civili si copii".

"Fortele de securitate arunca in strada corpuri cu mainile legate la spate. Sase cadavre au fost gasite in cartierul Bab Qibli si alte zece in Arbaiin", a spus Mohammad Aboulkheir, un militant contactat de AFP.

Statele europene si arabe lucreaza la un text care cere sprijin international pentru planul sustinut de Liga Araba, care prevede stoparea violentelor si transferul puterilor detinute de presedintele Assad catre vicepresedinte, urmata de deschiderea de negocieri.

Rusia a condamnat insa suspendarea misiunii Ligii Arabe, acuzand declaratiile "iresponsabile" alte tarilor care considera aceasta misiune inutila si dialogul cu Assad imposibil.

Autoritatile siriene si-au exprimat regretul pentru oprirea acestei misiuni, apreciind ca are drept scop "cresterea presiunii, in vederea unei interventii externe".