Compania italiana ce detine nava Costa Concordia, care a naufragiat pe 13 ianuarie provocand moartea a 16 persoane, a oferit despagubiri in valoare de 11.000 euro fiecarui pasager, relateaza BBC.

nava naufragiata Costa ConcordiaFoto: Agerpres/AP

Acordul a fost realizat in urma negocierilor intre compania Costa Cruises si mai multe grupuri de consumatori din Italia.

Acesta nu se refera la cei care si-au pierdut pe cineva din familie.

"Acordul vizeaza circa 3.000 de pasageri din 60 de tari, inclusiv 900 de italieni. Credem ca circa 85% dintre ei vor fi de acord cu el", a declarat intr-un comunicat Adoc, unui dintre grupurile de consumatori.

Compania a promis, de asemenea, ca va acoperi costurile medicale si de transport, precum si pretul croazierei.

Unul dintre grupuri, Codacons, a indemnat pasagerii sa nu accepte oferta. Codacons si doua firme de avocatura americane vor sa dea in judecata in SUA compania, cerand cel putin 160.000 de dolari pentru fiecare pasager. Costa Cruises este detinuta de Carnival Group din SUA.

Acest proces se va inainta in numele a 110 reclamanti.

Totodata, un membru al echipajului de pe Costa Concordia a dat in judecata compania in statul Illinois. Gary Lobaton sustine ca nu stia cat de "periculoasa" este starea in care se afla nava, pana cand a fost prea tarziu sa o abandoneze.

Costa Concordia a naufragiat langa insula Giglio pe 13 ianuarie, avand peste 4.200 de persoane la bord. Au fost recuperate 16 cadavre, insa alte 16 persoane sunt date disparute. Compania Costa Cruises a dat vina pe capitanul Francesco Schettino pentru "grave erori de judecata", navigand prea aproape de insula, intr-o "manevra neautorizata".

Schettino este momentan in arest la domiciliu fiind suspectat de omucidere, acuzatii pe care le neaga.