Noul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, a respins miercuri criticile presei de stat si ale deputatilor rusi la adresa sa, afirmand ca Statele Unite "nu pregatesc o revolutie" in Rusia, relateaza AFP.

"Sunt om de stiinta, politolog si sociolog, dar nu revolutionar de profesie", a declarat McFaul, intr-un interviu acordat cotidianului rusesc Kommersant.

Nominalizarea lui McFaul si faptul ca acesta s-a intalnit cu lideri ai miscarii de contestare a premierului Vladimir Putin au provocat un scandal in Rusia, unde este prezentat drept un "specialist al revolutiilor portocalii", aceste miscari democratice care au daramat regimurile in trei foste republici sovietice.

Deputatul Andrei Isaiev, membru al partidului Rusia Unite, al lui Vladimir Putin, a acuzat marti Statele Unite ca actioneaza de o "maniera ostentativ cinica" prin intalnirile cu miscarea de opozitie sau prin "nominalizarea dl. McFaul, specialist in revolutiile portocalii".

"Poti fi specialist in cancere, dar asta nu inseamna ca esti specialist in propagarea tumorilor", a raspuns ambasadorul, care este de altfel autorul faimosului concept de "relansare" a relatiilor ruso-americane promovat de administratia Barack Obama.

"Sensul relansarii nu este pregatirea unei revolutii. Nu facem asta", a concluzionat el.

El a aruncat in derizoriu afirmatia potrivit careia bloggerul anti-coruptie Alexei Navalni, o stea in urcare a miscarii de contestare, ar fi un "un proiect american".

"Este un delir. Navalni este Navalni, nu se atinge de banii nostri, nu il sustinem", a declarat diplomatul american.

"Astfel de afirmatii sunt umilitoare pentru Rusia, unde poporul este unul dintre cele mai cultivate, cele mai sofisticate si creatoare popoare din lume", a subliniat acesta.