Ministrul spaniol al Afacerilor Externe Jose Manuel Garcia-Margallo i-a reprosat marti cancelarului german Angela Merkel ca reactioneaza "mereu cu un sfert de ora intarziere" si a cerut Berlinului sa "faca un efort" pentru a scoate din criza zona euro.

"Germania poate sa faca un efort pentru a stimula cererea interna, consumul, asa cum am facut atunci cand a fost in reconstructie si a trebuit sa stranga cureaua", a spus ministrul la postul spaniol de televiziune Antena 3.

Adept al unei integrari mai puternice a tarilor din zona euro, oficialul spaniol a spus ca pentru a reda increderea pietelor financiare si investitorilor este necesar "un semnal politic ca vom salva euro cu adevarat".

Trebuie sa "aratam ca suntem dispusi sa o facem si prima dovada este sustinerea comuna a datoriei", a adaugat el, criticand reticenta Angelei Merkel.

"Doamna Merkel, spun acest lucru cu toata prietenia - eu sunt de aceeasi parte cu ea (n.r: dintr-un partid de dreapta) - intotdeauna reactioneaza cu un sfert de ora intarziere", a spus ministrul.

Ministrul spaniol considera ca, daca Europa ar fi raspuns mai rapid pentru a salva Grecia, "nu am fi ajuns acum aici". Si "fiecare zi ce trece va fi mai rau, este o boala care evolueaza si daca nu ii punem capat la timp, terapia va fi mult mai dureroasa", a precizat Garcia-Margallo.

Austeritatea nu este suficienta, ci este necesara "reluarea cresterii economice, altfel nu vom face nimic", a mai spus ministrul.

Comisia Europeana a cerut marti guvernului spaniol sa-si indeplineasca angajamentul de a reduce la jumatate deficitul sau public in acest an, respingand apelurile ministrului spaniol al Bugetului, Cristobal Montoro, la o mai mare flexibilitate, in timp ce semnele unor derapaje in economia spaniola s-au inmultit, scrie AFP.