Premierul turc a declarat marti ca o lege adoptata de parlamentarii francezi, prin care se incrimineaza negarea genocidelor, inclusiv a celui armean din 1915-1916, este "rasista", transmite BBC. Recep Tayyip Erdogan a declarat in fata Parlamentului de la Ankara ca legea "ucide libertatea de gandire".

"Acesta este o atitudine rasista si descriminatorie si, daca nu poti vedea acest lucru, esti surd la urmele fascismului in Europa", a declarat Erdogan, la o zi dupa ce legea a fost adoptata de Senatul de la Paris.

"Vom astepta si vom urmari evenimentele, urmand sa decidem raspunsul nostru", a declarat premierul turc.

El le-ar fi spus parlamentarilor din propriul partid ca legea duce valorile europene inapoi in Evul Mediu. "Turcia este acum o mare putere si nimeni nu se poate juca cu noi", a spus premierul de la Ankara.

Se asteapta ca presedintele Nicolas Sarkozy sa semneze documentul pana la sfarsitul lunii februarie.

BBC scrie ca oficialii si media turca au criticat vehement documentul - o publicatie l-a numit Satana pe presedintele Sarkozy.

Ministrul turc de externe a spus ca "este un gest nefericit ca relatiile istorice dintre Republica Turcia si Franta au fost sacrificate in fata considerentelor agendei politice", a spus oficialul, referindu-se la alegerile prezidentiale din Franta.

Proiectul de lege adoptat de Franta prevede o pedeapsa de un an de inchisoare si o amenda de 45.000 de euro pentru orice negare publica a unui genocid recunoscut prin lege. Franta recunoaste doua genocide, cel al evreilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial si cel al armenilor, dar pana in prezent nu pedepsea decat negarea primului.

Franta a recunoscut in 2001 existenta unui genocid al armenilor in perioada 1915 - 1917, in care si-ar fi pierdut viata 1,5 milioane de oameni.

Turcia recunoaste ca pana la 500.000 de armeni si-au piedut viata in timpul luptelor si a deportarii lor fortate spre Irak, Siria si Liban, pe atunci provincii musulmane, dar aceste evenimente nu ar fi reprezentat o actiune de exterminare.

Desi a trecut aproape un secol de la moartea sutelor de mii de armeni, guvernele care s-au succedat la putere in Ankara si marea majoritate a turcilor afirma ca acuzatia de genocid este o insulta la adresa natiunii lor.

Armenii afirma ca 1.5 milioane de persoane au fost ucise de turci.

Peste 20 de tari au recunoscut oficial genocidul armenilor de catre turci.