Premierul rus Vladimir Putin, aflat in campanie pentru alegerile prezidentiale din martie, a promis sa intareasca regulile de imigrare, in special prin impunerea incepand cu 2013 a unui examen de cultura si limba rusa, relateaza AFP.

"Incepand cu anul viitor, va fi necesar sa avem un examen de limba rusa, de istorie a Rusiei, de literatura rusa si fundamentele statului nostru si de drept, pentru a obtine sau a prelungi un permis de sedere", scrie Putin pe site-ul de campanie pentru presedintie, putin2012.ru.

El abordeaza de asemenea problema "migratiei interne", referindu-se la deplasarea populatiei din regiunile sarace ale Rusiei - in special Caucazul rus musulman - inspre cele mai bogate, in timp ce tot mai multi rusi se plang de numarul crescand de "caucazieni" in marile orase.

Putin promite sa intareasca sistemul care obliga deja toti rusii sa isi inregistreze adresa la politie, daca stau intr-un oras mai mult de trei luni.

"In multe regiune considerate 'atractive pentru migranti' si in metropole, sistemele (de protectie sociala) si-au atins limita, ceea ce creeaza tensiuni intre localnici si nou-veniti. Consider ca trebuie intarite regulile inregistrarii si sanctiunile in caz de infractiune. Toate acestea, bineinteles, fara sa fie afectat dreptul cetateanului de a isi alege unde traieste", a afirmat Putin.

Rasismul si xenofobia castiga teren in Rusia, dupa caderea URSS. Sute de mii de persoane originare din Caucazul rus si Asia centrala traiesc sau muncesc in orasele mari, pentru a scapa de saracia din regiunile de unde provin.

Rusia a cunoscut un val de manifestatii nationaliste si xenofobe la sfarsitul anului 2010, declansate de moartea unui tanar suporter de fotbal intr-o incaierare la Moscova cu caucazieni.