Gabrielle Giffords, membra Camerei Reprezentantilor din SUA, ranita grav intr-un atac armat in ianuarie 2011, la Tucson (Arizona), a anuntat duminica intr-o inregistrare video postata pe site-ul sau ca paraseste Congresul pentru a se concentra pe recuperarea sa, relateaza AFP.

Gabrielle Giffords si sotul sau, astronautul Mark KellyFoto: Agerpres/AP

"Inca mai am progrese de facut pentru a ma reface. Prin urmare, pentru a face ce este cel mai bine pentru Arizona, ma voi retrage saptamana aceasta", a declarat ea in inregistrarea video, exprimandu-se relativ clar.

Giffords, in varsta de 41 de ani, a fost impuscata in cap in cursul unei reuniuni politice, la 8 ianuarie 2011, de un atacator care a ucis sase persoane, intre care un judecator federal si o fetita de noua ani.

La 8 ianuarie 2012, ea a participat la ceremonii de comemorare a dramei de la Tucson. Presedintele Barack Obama, care a sunat-o in acea zi, a calificat-o drept "model" pentru familia sa si pentru americani.

In august, Giffords a revenit pentru scurt timp in Congres, pentru a participa la votul crucial privind ridicarea plafonului datoriei in Camera Reprezentantilor, unde a fost omagiata de colegii sai.

"Ma simt tot mai bine pe zi ce trece (...). Voi reveni si vom lucra impreuna pentru Arizona si pentru aceasta tara mare", a declarat ea in inregistrarea de duminica.

Un judecator a apreciat in mai ca autorul atacului armat, Jared Loughner, nu poate fi judecat deoarece sufera de schizofrenie.

Giffords este casatorita cu astronautul Mark Kelly, angajat al NASA care a participat la ultima misiune a navetei Endeavour.